Criză în „Valea rinichilor" din Nepal. Localnicii, forțați să-și vândă organele din cauza sărăciei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 02.04.2024 - 11:14
Criză în „Valea rinichilor" din Nepal. Localnicii, forțați să-și vândă organele din cauza sărăciei - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Criză în „Valea rinichilor" din Nepal. În satul Hokse din Nepal, cunoscut sub numele de "Valea Rinichilor", sărăcia a determinat o realitate cutremurătoare: cel puțin o persoană din fiecare gospodărie și-a vândut un rinichi pentru a putea trăi la limita subzistenței.

SHARE

În această luptă disperată pentru supraviețuire, oamenii sunt păcăliți și exploatați de intermediari fără scrupule, care le promit că organele vândute se vor regenera sau le vor aduce sume mari de bani.

Criză în „Valea rinichilor" din Nepal. Localnicii, forțați să-și vândă organele din cauza sărăciei

Satul Hokse din Nepal este cunoscut sub numele de Valea rinichilor, deoarece cineva din aproape fiecare gospodărie a vândut acest organ uman. Acum, sărăcia alimentează o nouă criză de sănătate în țară, în centrul căreia se află din nou rinichii.

Kanchha și Ram, doi bărbați în vârstă de 40 de ani, sunt doar două dintre victimele acestei crize.

"Este imposibil de numărat câți au făcut-o", spune el. "Peste tot, în acest sat, în acel sat, atât de mulți oameni și-au vândut rinichii".

După ce și-au vândut rinichii, se confruntă acum cu complicații de sănătate grave și cu incapacitatea de a munci din cauza efectelor secundare ale operațiilor.

"Agenții făceau documente false în Kathmandu, inclusiv cărți de identitate indiene", spune Kanchha, care și-a vândut și el rinichiul în India.

Sursa foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Mințiți de „rude” false pentru transplant

"Rinichiul meu a fost dat unei surori false. Cred că medicul din India știa că l-am vândut".

Bărbați tineri, cândva sănătoși, se întorc în Nepal și au nevoie disperată de un transplant de rinichi. Unii oameni de știință spun că acesta este rezultatul expunerii la căldură extremă și deshidratare severă.

A fost un proces excitant din punct de vedere fizic, care l-a marcat pe Suman, un alt tânăr de 31 de ani din Nepal. A fost plătit cu 3.000 de lire sterline să-și vândă rinichiul pentru a scăpa de sărăcie cu promisiunea că îi va crește altul la loc.

Sursa foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

"M-am simțit slăbit și mi-am pierdut cunoștința", spune el. "Când m-am trezit, mă durea foarte tare. Acum nu mai pot să lucrez și încerc să spun oricui pot să nu-și vândă rinichiul."

Nepalezii exploatați în muncă și ținuți în sărăcie

Jit Bahadur Gurung, un alt bărbat din Nepal a lucrat timp de trei ani în Arabia Saudită. În vârstă de doar 29 de ani, el a făcut patru ore de dializă - pe care o face de trei ori pe săptămână - la Centrul Național de Rinichi din Kathmandu.

"A trebuit să lucrez în condiții de căldură extremă - în jur de 50 de grade", spune el. "Nu aveam timp să luăm prânzul, să mergem la toaletă sau să bem apă".

"Mă supraîncălzeam. Dintr-o dată am simțit că mi se umflă picioarele și nu mai puteam să merg. Apoi mi s-a spus că rinichiul meu a cedat."

Simptomele insuficienței renale pot trece adesea neobservate, iar în momentul în care lucrătorii migranți ajung înapoi în Nepal, este adesea prea târziu.

Jit caută cu disperare un donator. Dar donatorul trebuie să fie o rudă și nu există suficiente potriviri pozitive, potrivit SkyNews.

Organizațiile din domeniul sănătății trag un semnal de alarmă cu privire la pericolele acestui fenomen și la schimbările climatice care agravează situația, traficul de organe și exploatarea muncitorilor continuă să constituie o problemă majoră care afectează societatea în mod profund și inuman.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te