CRIZĂ ÎN MAREA AZOV/ Conflict naval între Ucraina și Rusia

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.11.2018 - 14:28
Navele ucrainene, în portul Kerch Foto: Guliver/ Getty Images

Tensiunile militare dintre Ucraina şi Rusia au escaladat brusc, duminică seara, după ce Kievul a acuzat forțele navale ruse că au deschis focul asupra unor nave ucrainene și a blocat accesul acestora în Marea Azov, transmit agențiile internaționale de presă.

SHARE

Situaţia s-a deteriorat rapid, Rusia fiind acuzată că a capturat aceste nave. Marea Azov este situată între Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi estul Ucrainei, zonă de conflict cu separatiştii proruşi.

Navele ucrainene - două vedete blindate, Berdiansk şi Nikopol, şi remorcherul Iani Kapu - încercau să intre din Marea Neagră în strâmtoarea Kerci, care separă Crimeea de Rusia, prin care se face accesul în Marea Azov. În momentul de față, navele sunt reţinute în portul Kerci, relatează Reuters.

La bord se aflau 23 de militari. Șase dintre ei au fost răniţi, dintre care doi grav, potrivit armatei ucrainene.

Rusia revendică controlul apelor din largul Crimeii, după ce a anexat peninsula. Kievul şi occidentalii acuză Moscova că împiedică deliberat tranzitul navelor comerciale prin strâmtoarea Kerci.

Tensiunea s-a amplificat în zonă odată cu construirea de către Rusia, în 2017, a unui pod de 19 km lungime. Construcția împiedică trecerea unor nave prin strâmtoare. Anul acesta, Garda de coastă rusă a început să reţină nave, oficial pentru controale.

                                                                                                                                                        Sursa: euromaidanpress.com

”Acțiuni ilegale”

Rusia a confirmat arestarea navelor şi utilizarea armamentului, dar a acuzat navele ucrainene că "au efectuat acţiuni ilegale în apele teritoriale ruse". Potrivit părții ruse, doar trei marinari ucraineni au fost răniţi în incident.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a denunţat "metodele de bandiţi la drumul mare" ale Ucrainei. "Mai întâi provocări, apoi presiuni puternice şi apoi acuzaţii de agresiune", precizează o declaraţie transmisă AFP.

Forţele navale ucrainene susțin, însă, că au anunţat Rusia în avans de itinerariul navelor lor. În plus, navele ucrainene au staționat mai multe ore în faţa Strâmtorii Kerci, după ce un petrolier rus a fost plasat sub Podul Crimeii (foto), care leagă peninsula de Rusia, pentru a bloca accesul în strâmtoare.

                                                                                                                                                          Foto: Guliver/ Getty Images

Reuniune a Consiliului de securitate

În consecință, Ucraina se pregătește să instituie legea marțială. În noaptea de duminică spre luni, Consiliul de securitate şi de apărare ucrainean s-a reunit de urgenţă și i-a propus preşedintelui Petro Poroşenko să introducă legea marţială "pentru 60 de zile".

Decizia trebuie validată de Parlamentul ucrainean, care se va reuni luni după-amiază.

Preşedintele Poroşenko a denunţat "un act nebunesc al Rusiei împotriva Ucrainei", apreciind că "atacul a fost premeditat". "Legea marţială nu înseamnă o declaraţie de război" către Rusia, "ea va fi introdusă numai pentru apărare", a punctat el.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni luni de urgență, la solicitarea atât a Ucrainei, cât și a Rusiei.

"Aşteptăm de la Rusia să restaureze libertatea de trecere prin strâmtoarea Kerci şi facem apel la toate părţile să acţioneze cu maximum de reţinere pentru a se ajunge la o detensionare imediată a situaţiei", a cerut Uniunea Europeană. 

NATO a făcut apel "la reţinere şi la detensionare".

Ministrul ucrainean al afacerilor externe Pavlo Klimkin a cerut Occidentului "să formeze o coaliţie clară pentru a rezista actelor de agresiune ale Rusiei".

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2019 NEWS INTERNATIONAL S.A.