Într-o demonstrație a capacităților sale militare, Coreea de Nord a efectuat un test al arsenalului său nuclear subacvatic „Haeil-5-23”.
Coreea de Nord testează arsenalul nuclear subacvatic "Haeil-5-23", în răspuns la exercițiile SUA
Această acțiune a avut loc după un exercițiu naval combinat de trei zile al Statelor Unite, Japoniei și Coreei de Sud, care a inclus un portavion american.
Acest ultim test a avut loc pentru a respinge exercițiul comun desfășurat de rivali, menit să consolideze capacitatea colectivă de descurajare și de reacție a națiunilor participante împotriva amenințărilor nord-coreene.
Cu toate acestea, rămâne neclar când anume a fost efectuat testul. Rapoartele sugerează că sistemul "Haeil-5-23", dronele de atac subacvatic cu capacitate nucleară ale Coreei de Nord, a fost testat de către grupul de reflecție al Ministerului Apărării.
Citește și: Coreea de Nord lansează 200 de obuze la doar 10 km de Sud. Seulul pregătește un răspuns militar
Testarea subacvatică a sistemului nuclear a avut loc în apele din largul coastei sale de est.
North Korea conducted a test of their underwater nuclear drone system, which is known as the "Haeil-5-23."
— Global: Military-Info (@Global_Mil_Info) January 19, 2024
The test was done in response to the joint maritime exercise between South Korea, the United States, and Japan.
(April 2023 photo of the Haeil-5-23) pic.twitter.com/Tt3xaEqyIO
Un purtător de cuvânt anonim din cadrul ministerului nord-coreean al apărării ar fi declarat: "Postura de contracarare subacvatică a armatei noastre bazată pe arme nucleare este în continuare rotunjită, iar diferitele sale acțiuni de răspuns maritim și subacvatic vor continua să descurajeze manevrele militare ostile ale marinei SUA și ale aliaților săi."
Căutarea de către Coreea de Nord a armelor nucleare a fost o sursă majoră de tensiune între Statele Unite și Pyongyang. SUA s-au opus în mod constant ambițiilor nucleare ale Coreei de Nord, considerându-le o amenințare la adresa securității regionale și globale.
Citește și: O țară, care deține arme nucleare, a început pregătirile de război. SUA sunt principala țintă
Între timp, Statele Unite au menținut o prezență militară în Coreea de Sud, desfășurând exerciții militare comune cu forțele sud-coreene. Aceste exerciții au fost deseori întâmpinate cu condamnări puternice din partea Coreei de Nord, care le consideră provocări.
De asemenea, SUA au impus diverse sancțiuni economice Coreei de Nord ca răspuns la programele sale nucleare și de rachete.