Statul Major al Armatei Coreei de Sud a confirmat lansarea rachetei balistice cu rază scurtă de acțiune din zona de coastă estică a Nordului, Wonsan, la ora 10:48, la doar câteva ore după ce oficialii nord-coreeni au amenințat cu acțiuni militare "mai feroce" pe fondul unor presupuse provocări din partea SUA, Coreei de Sud și Japoniei.
Coreea de Sud și-a sporit supravegherea Coreei de Nord pe fondul amenințării tot mai mari cu rachete și continuă să mențină o pregătire militară pentru un potențial conflict, au declarat oficialii.
Cu câteva ore înainte de lansarea de joi, ministrul nord-coreean de externe Choe Son Hue a avertizat că recentul summit SUA-Coreea de Sud-Japonia va perturba tensiunile din Peninsula Coreeană și le va face "mai imprevizibile".
Coreea de Nord amenință Sudul și SUA
"Cu cât SUA sunt mai dornice de "oferta consolidată de disuasiune extinsă" pentru aliații lor și cu cât își intensifică mai mult activitățile militare provocatoare și de cacealmaua în Peninsula Coreeană și în regiune, cu atât mai feroce va fi reacția militară (a Coreei de Nord), direct proporțională cu aceasta", a declarat Choe.
"Aceasta va reprezenta o amenințare mai serioasă, realistă și inevitabilă pentru SUA și forțele sale vasale".
Choe a adăugat: "Statele Unite vor fi foarte conștiente că joacă un joc de noroc pentru care cu siguranță vor regreta".
Coreea de Sud și Japonia, protejate de Statele Unite
Declarația a venit ca răspuns la summitul trilateral al președintelui Joe Biden cu liderii de stat sud-coreean și japonez în timpul unei reuniuni regionale care a avut loc duminică în Cambodgia.
Cei trei lideri au publicat o declarație comună în care au condamnat cu fermitate recentele teste cu rachete ale Coreei de Nord și au afirmat că vor continua să colaboreze pentru a consolida disuasiunea.
Separat, Biden a reafirmat angajamentul SUA de a apăra Coreea de Sud și Japonia cu o gamă completă de capacități, inclusiv cu armele sale nucleare, în cazul în care ar exista vreo amenințare la adresa suveranității lor.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării, Moon Hong Sik, a declarat reporterilor că cooperarea în materie de securitate între Seul, Washington și Tokyo este angajată în ceea ce privește descurajarea nucleară.
Coreea de Nord urmărește un război nuclear
Coreea de Nord a efectuat în mod regulat teste de rachete, inclusiv teste de rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune, în încercarea de a dezvolta o armă capabilă să lovească SUA. Lansarea a fost primul tir de rachetă al Coreei de Nord în ultimele opt zile, deși barajele sale s-au întins pe parcursul mai multor luni.
Mulți experți spun că Coreea de Nord anticipează folosirea amenințării cu războiul nuclear pentru a obține concesii mai mari din partea rivalilor.
Joi, Choe a declarat că "SUA și adepții săi au organizat exerciții de război la scară largă pentru agresiune, unul după altul, dar nu au reușit să stăpânească reacția copleșitoare a Coreei de Nord".
Coreea de Nord a susținut că recentele sale activități de testare sunt contracarări militare legitime la cooperarea dintre forțele militare americane și sud-coreene, pe care le consideră exerciții militare și pregătiri ofensive pentru atacuri asupra Nordului.
Washingtonul și Seulul au declarat în mod repetat că exercițiile lor sunt defensive.
Din vară, trupele sud-coreene și americane și-au extins exercițiile regulate și au reluat antrenamentele trilaterale cu Japonia, în timp ce Coreea de Nord își consolidează arsenalul nuclear și de rachete. Exerciții mai recente au implicat un portavion american și bombardiere supersonice americane B-1B.
Continuarea antrenamentelor reprezintă o schimbare de ritm diplomatic față de ultimii ani, când astfel de exerciții militare între Seul și Washington au fost reduse sau anulate în mod voluntar pentru a sprijini diplomația între Coreea de Nord și Coreea de Sud. De asemenea, ele au fost împiedicate de pandemia COVID-19, potrivit foxnews.
Oficialii din SUA, Coreea de Sud și Japonia sunt în continuare îngrijorați că Coreea de Nord ar putea dezvolta sau testa primul său test nuclear din ultimii cinci ani.