Exercițiile Nordului au implicat lansarea unei rachete cu rază scurtă de acțiune, dar - în mod neobișnuit - racheta a zburat dintr-un siloz îngropat, ceea ce, potrivit analiștilor, ar ajuta la îmbunătățirea vitezei și stabilității în viitoarele teste cu rachete balistice intercontinentale (ICBM).
Coreea de Nord a efectuat un exercițiu în care a fost simulat un contraatac nuclear împotriva SUA
KCNA a declarat că exercițiile de sâmbătă și duminică au fost concepute pentru a spori "disuasiunea de război și capacitatea de contraatac nuclear" a țării, acuzând Washingtonul și Seulul de a face o "încercare explicită de a declanșa un război" împotriva sa.
"Exercițiul a urmărit, de asemenea, să demonstreze voința noastră mai dură de a da un răspuns real de război și să trimită un avertisment mai puternic inamicului care își extinde exercițiile de război pentru agresiune", a declarat KCNA.
Citește și: Spionii lui Putin se infiltrează în Georgia printr-o schemă veche, ca „turiști”
În cadrul exercițiilor, o rachetă balistică echipată cu un focos nuclear simulat a zburat 800 km înainte de a lovi o țintă în scenariul unui atac nuclear tactic, a precizat KCNA.
Fotografiile KCNA au arătat că Kim a asistat la test, din nou împreună cu fiica sa cea mică, în timp ce flăcările au izbucnit de la racheta care se înălța înainte de a lovi ținta.
Foto: Profimedia Images
Citește și: Assad i-a oferit lui Putin baze extinse și permanente în Siria și mercenari pentru Ucraina
Analiștii au declarat că fotografiile au sugerat că lansarea a implicat o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune (SRBM) KN-23, dar, spre deosebire de testele anterioare, gazele de eșapament ale motorului păreau să fie evacuate de o parte și de alta în momentul decolării, ceea ce ar putea însemna că a fost folosit un siloz.
"Până acum, Coreea de Nord a preferat lansatoare mobile pentru orice, de la SRBM-uri până la chiar și pentru uriașele ICBM-uri, dar, având în vedere condițiile precare ale drumurilor și ale sistemului, a fost dificil să se garanteze stabilitatea rachetei în timpul operațiunilor reale", a declarat Yang Uk, cercetător la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul.
"Cea mai recentă lansare ar putea servi, eventual, ca un test pentru viitoarele lansări de rachete mai mari, cum ar fi ICBM Hwasong-17 într-un siloz".
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Coreea de Sud a declarat că Nordul face progrese tehnologice semnificative în programul său nuclear, dar nu a dat detalii.
Kim Jong-Un a pus armata în stare de contraatac nuclear imediat
Kim a declarat că exercițiile au îmbunătățit capacitatea de război a armatei și a îndemnat armata să fie pregătită pentru orice "contraatac nuclear imediat și copleșitor în orice moment".
Foto: Profimedia Images
"Situația actuală, în care inamicii devin din ce în ce mai pronunțați în demersurile lor de agresiune împotriva RPDC, necesită de urgență ca RPDC să își consolideze exponențial descurajarea războiului nuclear", a declarat Kim, citat de KCNA.
Kim a folosit acronimul denumirii oficiale a țării sale, Republica Populară Democrată Coreeană.
"Forța nucleară a RPDC va descuraja puternic, va controla și va gestiona mișcările nesăbuite și provocările inamicului cu ajutorul pregătirii sale de război ridicate și își va îndeplini misiunea importantă fără ezitare în cazul oricărei situații nedorite", a adăugat el.
Coreea de Sud și Japonia au raportat duminică o lansare a unei rachete balistice nord-coreene cu rază scurtă de acțiune în largul coastei de est, cea mai recentă dintr-o serie de teste cu rachete din ultimele săptămâni.
Coreea de Nord a reacționat cu furie la exercițiile militare combinate Coreea de Sud-SUA, calificându-le drept o repetiție pentru o invazie împotriva sa.
Aliații au desfășurat exerciții în această lună, inclusiv exerciții aeriene și maritime duminică, la care au participat bombardiere americane B-1B.
Marinele și corpurile de pușcași marini ale SUA și Coreei de Sud vor da luni startul primelor lor exerciții de debarcare amfibie Ssangyong la scară largă din ultimii cinci ani, pentru o perioadă de două săptămâni, până la 3 aprilie.
Luna trecută, cele două țări au organizat exerciții de simulare a unui atac nuclear al Coreei de Nord, în contextul în care președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a cerut mai multă încredere în disuasiunea extinsă a SUA - capacitatea sa militară, în special a forțelor nucleare, de a descuraja atacurile asupra aliaților săi.
Într-o altă dispecerat, KCNA a declarat că peste 1,4 milioane de nord-coreeni s-au oferit voluntari să se înroleze sau să se reînroleze în armată pentru a lupta împotriva Seulului și Washingtonului, față de aproximativ 800.000 de persoane raportate de un ziar de stat cu doar două zile înainte, potrivit Reuters.