Moscova a acuzat Franţa de „încălcare a normelor democratice” după condamnarea lui Marine Le Pen.
Iar Washingtonul s-a declarat „îngrijorat” și a transmis că „trebuie să facem mai mult în Occident pentru a apăra valorile democratice”.
Citește și: Trump și Putin, înțelegere pentru exploatarea pământurilor rare din Ucraina ocupată de Rusia
Condamnarea lui Marine Le Pen: SUA lui Trump, aceeași reacție cu Rusia. Franța încalcă democrația
Marine Le Pen a fost condamnată luni, 31 martie 2025, la o perioadă de ineligibilitate de 5 ani cu executare imediată și la o pedeapsă de 4 ani de detenție, dintre care 2 cu executare, în care va putea fi monitorizată cu ajutorul unei brățări electronice.
Condamnarea, care include și o amendă de 100.000 de euro, a fost pronunțată într-un dosar de deturnare de fonduri ale Parlamentului European, respectiv încadrarea în această instituție a unor persoane care de fapt lucrau pentru partidul Adunarea Națională. Alți opt eurodeputați ai acestui partid, inclusiv vicepreședintele său, Louis Aliot, au fost găsiți vinovați în același dosar.
Prima reacție a venit de la Moscova. Rusia a acuzat Franţa de „încălcare a normelor democratice” în acest caz.
”Noi nu vrem să ne amestecăm în treburile interne ale Franţei, nu am făcut-o niciodată”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, răspunzând unei întrebări, în pofida unor acuzaţii ale Parisului cu privire la multiple campanii ruseşti de dezinformare împotriva Franţei.
Citește și: Trump, pe urmele dictatorilor. Vrea să rămână președinte pe viață, ca Putin: „Am metode să fac asta”
”Dar, într-adevăr, tot mai multe capitale europene iau calea încălcării normelor democratice”, a punctat Peskov, citat de AFP.
Apoi, la câteva ore distanță, SUA lui Trump au avut cam aceeași retorică.
Administrația Trump a declarat luni că este „îngrijorată” de excluderea unor candidați din viața politică, ca reacție la condamnarea liderei extremei drepte franceze Marine Le Pen la ineligibilitate imediată pentru cinci ani, relatează AFP.
„Excluderea unor persoane din procesul politic este deosebit de îngrijorătoare, având în vedere războiul judiciar agresiv și corupt purtat împotriva președintelui Donald Trump aici, în Statele Unite”, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, fără a comenta direct condamnarea lui Le Pen și făcând referire la autoritățile franceze.
Purtătoarea de cuvânt a Washingtonului a afirmat din nou că „trebuie să facem mai mult în Occident pentru a apăra valorile democratice”.
În acest sens, ea a reamintit discursul susținut de vicepreședintele american JD Vance la conferința de la München, la mijlocul lunii februarie, în care acesta a susținut punctele de vedere ale partidelor populiste și a afirmat că 'în toată Europa, mă tem că libertatea de expresie este în retragere'.
'Susținem dreptul fiecăruia de a-și exprima punctul de vedere în piața publică, fie că suntem de acord sau nu', a spus Tammy Bruce.
Marine Le Pen mai poate face apel, iar până la pronunțarea sentinței definitive pedeapsa penală va fi suspendată, nu însă și decizia privind inegibilitatea politică, prin urmare ea nu mai poate candida la alegerile prezidențiale în anul 2027.