Complot la Vatican pentru a-l forța pe Papa Francisc să demisioneze. „E comunist”

DE Elena Andrei | Actualizat: 09.01.2023 - 19:59
Papa Francisc/Foto: Profimedia Images

Conservatorii de la Vatican au pus la cale un plan secret pentru a-l supune pe suveranul pontif la un stres atât de mare, încât acesta să renunțe la funcția sa, a dezvăluit un cardinal italian.

SHARE

Conservatorii de la Vatican ar fi complotat pentru a-l supune pe Papa Francisc la presiuni atât de mari încât acesta să fie forțat să demisioneze.

Demersul de a-l înlătura pe pontiful în vârstă de 86 de ani a început la doar câteva zile după moartea predecesorului său, Papa emerit Benedict al XVI-lea, la 31 decembrie.

Deși Papa Francisc a declarat anterior că va demisiona în cazul în care starea sa de sănătate se va deteriora, s-a considerat că este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple cât timp Benedict al XVI-lea era în viață, pentru a preveni o situație fără precedent de trei papi care să locuiască la Vatican, relatează The Telegraph.

Într-un interviu acordat ziarului italian La Stampa, un cardinal a declarat că facțiunea conservatoare este pregătită să acționeze împotriva Papei fiindcă îl consideră "comunist”.

Citește și

O româncă, prima femeie din lume care ajunge într-un an la cei doi Poli ai Pământului: Avea 60 ani

Celine Dion, de nerecunoscut. Are Sindromul Persoanei Rigide. „Devii statuie în propriul corp”

"Planul secret conține mai multe axe și faze, dar va avea un singur obiectiv: să pună pontificatul sub un asemenea stres încât Francisc să fie nevoit să demisioneze.

„Adversarii lui Francisc știu că în acest moment sunt în minoritate, că vor avea nevoie de timp atât pentru a obține un consens, cât și pentru a-l slăbi pe Francisc”, a declarat cardinalul.

Potrivit acestuia, campania se va axa pe „slăbirea progresivă a Sfântului Părinte, precum și pe critici asupra opțiunilor sale doctrinare, ceea ce va crea o mare nemulțumire ce va putea fi folosită împotriva sa”.

Cunoscut anterior sub numele de cardinalul Bergoglio, papa Francisc a devenit suveran pontif în 2013, după demisia arhiconservatorului Benedict al XVI-lea.

Numirea sa a însemnat o schimbare definitivă în Biserica Catolică, prin criticile sale la adresa capitalismului și atitudinea deschisă față de homosexualitate, avort, împărtășania pentru divorțații recăsătoriți și celibatul preoților.

Adversarul Papei, un „George Clooney al Sfântului Scaun”

Potrivit La Stampa, unii opozanți îl vor critica deschis pe Papă, în timp ce alții vor acționa „în umbră”.

Se pare că o figură cheie în facțiunea împotriva sa este cardinalul Georg Gänswein, care a petrecut 19 ani ca secretar personal al Papei Benedict și care a fost supranumit „George Clooney al Sfântului Scaun”, datorită înfățișării sale de actor, dar și pentru că este foarte popular.

Vorbind presei germane, cardinalul Gänswein a criticat decizia papei de a limita tradiționala Liturghie în latină, spunând că aceasta i-a „frânt inima” predecesorului său.

în autobiografia sa, arhiepiscopul Gänswein, în vârstă de 66 de ani, și-a amintit cum nu a reușit să ajungă la „un climat de încredere” cu papa Francisc și a fost „șocat și fără cuvinte” când și-a pierdut poziția în Casa papală în 2020.

Printre alți membri ai mișcării tradiționaliste se numără cardinalii Raymond Burke, un american, și Gerhard Ludwig Müller, care a fost un aliat apropiat al lui Benedict al XVI-lea.

Până la 100.000 de persoane în doliu s-au adunat în Piața Sfântul Petru pentru funeraliile răposatului papă, la 4 ianuarie.

Papa Francisc, care a sosit într-un scaun cu rotile și a stat în picioare cu ajutorul unui baston, nu l-a menționat pe Benedict pe nume în omilia sa până la ultima replică, ceea ce i-a nemulțumit pe cardinalii opozanți.

 Referindu-se la Isus ca fiind "mirele" bisericii, el a spus: "Benedict, prieten credincios al mirelui, fie ca bucuria ta să fie deplină atunci când îi auzi vocea, acum și în veci".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te