Danemarca. Cum gestionează criza coronavirusului a doua țară din Europa care și-a închis granițele

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 16.03.2020 - 14:21

Danemarca a anunțat la finalul săptămânii trecute că își va închide granițele pentru majoritatea vizitatorilor străini timp de o lună, pentru a reduce răspândirea coronavirusului, aceasta fiind a doua țară din Europa care a recurs la măsuri drastice.

SHARE

Restricțiile au intrat în vigoare sâmbătă la ora 12:00 (1100 GMT), oferindu-le turiștilor, dar și cetățenilor danezi, mai puțin de 24 de ore pentru a părăsi sau reveni în țară. Restricția va continua până cel puțin pe 13 aprilie”, a declarat premierul Mette Frederiksen într-o conferință de presă.

„Tuturor turiștilor și străinilor care nu pot demonstra un motiv credibil pentru a intra în Danemarca li se va refuza intrarea la frontiera daneză", a avertizat Frederiksen.

Cetățenii danezi și străinii care lucrează în Danemarca vor fi în continuare liberi să intre și să părăsească țara. Transportul de bunuri, inclusiv alimentele, medicamentele și produsele alimentare din industrie, nu va fi afectat, a menționat demnitara.

Tot la finalul săptămânii trecute, Guvernul danez a decis închiderea tututor școlilor și universităților și a trimis acasă toți lucrătorii din sectorul public cu locuri de muncă critice, în efortul de a reduce răspândirea bolii.

De asemenea, spectacolele cu număr mai mare de 100 de participanți au fost suspendate, iar barurile și restaurantele cu o capacitate mare au fost închise temporar.

Cum gestionează statul impactul economic

Guvernul danez le-a comunicat firmelor private care sunt afectate de măsurile drastice pentru combaterea răspândirii pandemiei de coronavirus că va acoperi 75% din salariile angajaților, dacă promit că nu vor face concedieri, transmit Reuters și DPA.

Conform acordului dintre Guvern, organizațiile patronale și sindicate, în perioada 9 martie – 9 iunie, statul se oferă să plătească 75% din salariile angajaților, la un nivel maxim de 23.000 de coroane daneze (2.786 lire sterline) pe luna, în timp ce firmele vor acoperi restul de 25%.

„Dacă va exista o scădere semnificativă a activității și producția va fi oprită, înțelegem necesitatea de a trimite acasă angajații. Dar va cerem să nu-i concediați”, a afirmat premierul Mette Frederiksen. Oficialul a adăugat că în schimb angajații vor fi obligați să-și ia cinci zile de concediu obligatoriu.

Oferta este una dintre măsurile din pachetul de sprijin adoptat de Guvern pentru a ajută companiile și angajații să reducă efectul măsurilor drastice pentru combaterea răspândirii pandemiei de Covid-19.

Una dintre cele mai bogate țări din lume, Danemarca dispune de finanțe solide, iar nivelul datoriei guvernamentale este scăzut, ca rezultat al reformelor economice din ultimii 20 de ani.

Panica și cumpărăturile excesive

După anunțul de închidere a granițelor, de vineri seara, supermarketurile au fost luate cu asalt de cetățeni care au încercat să își facă provizii de fructe, legume, carne și hârtie igienică. Guvernul Danemarcei a cerut oamenilor să înceteze să păstreze alimente și alte elemente esențiale.

„Încurajăm oamenii să facă cumpărături în mod normal și să urmeze sfaturile actuale", a declarat ministrul alimentației, Mogens Jensen.

„Nu există nicio problemă cu securitatea aprovizionării la magazinele noastre, dar există o problemă cu stocarea la populație."
 
Panica generată de anunțul guvernului a fost atât de intensă, încât poliția a fost chemată la o sucursală a magazinului Netto din Odense, pe insula Funen, și la un supermarket din sudul Jutlandului, unde un grup de clienți au refuzat să plece la ora de închidere.
 
Supermarketurile de top din țară, Salling Group, Coop, Dagrofa și Rema 1000, au lansat un comunicat de presă care le-a asigurat consumatorilor că au aprovizionarea adecvată a tuturor produselor, cerându-le să nu își schimbe obiceiurile de cumpărături.
 
„Ne vom asigura că vom rămâne în permanență în stoc în toată industria supermarketurilor", a precizat Dagrofa într-un tweet.

Source: thelocal.dk

Orașele mari din țară sunt goale din cauza carantinei, oamenii fiind îndemnați să rămână acasă. Totuși, pentru a destinde atmosfera, urmând exemplul Italiei, un cartier din Copenhaga s-a umplut de vocile oamenilor care au ieșit la ferestre ca să cânte împreună, într-un gest emoționant de solidaritate.

Țara de 5,7 milioane de persoane a raportat până acum 864 de cazuri confirmate de coronavirus și trei decese. 

Se estimează că numărul real de persoane infectate din Danemarca este mai mare, dar autoritățile daneze testează acum doar cele mai grave cazuri. Cei cu simptome ușoare li se cere să rămână acasă și să nu-i infecteze pe ceilalți.

Potrivit Consiliului Național al Sănătății, până la 580.000 de danezi riscă să fie infectați cu coronavirus, iar între 1.680 și 5.600 de danezi riscă să-și piardă viața.

_______________

Corespondență din Danemarca de la reportul Newsweek România Adelina Săhlean

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te