Comisar european: „UE trebuie să-i "stimuleze" pe ucraineni să plece din Polonia”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 29.03.2022 - 11:03
Comisar european: „UE trebuie să-i "stimuleze" pe ucraineni să plece din Polonia”/FOTO: Facebook/ Ylva Johansson
Comisar european: „UE trebuie să-i "stimuleze" pe ucraineni să plece din Polonia”/FOTO: Facebook/ Ylva Johansson

UE trebuie să-i "stimuleze" pe ucrainenii din Polonia care au fugit din cauza războiului din țara lor să se mute în alte țări din blocul comunitar, a declarat luni comisarul european pentru afaceri interne.

SHARE

Polonia, cea mai mare dintre cele patru țări UE care se învecinează cu Ucraina, a primit 2,3 milioane de persoane care au fugit din calea conflictului, adică aproximativ 60% din cele 3,8 milioane de persoane care au părăsit Ucraina de la invazia Rusiei, potrivit UNHCR. Este "important să stimulăm refugiații să părăsească Polonia și să încerce efectiv să meargă și în alte state membre, pentru că altfel situația nu ar fi sustenabilă", a declarat comisarul european Ylva Johansson.

Aceasta a vorbit în timp ce intra la o reuniune la Bruxelles a miniștrilor de interne din UE care analizează modalitățile de consolidare a răspunsului și de împărțire mai bună a responsabilităților pentru milioanele de refugiați de război care pleacă din Ucraina.

Citește și: Zelenski: Ucraina vrea să rezolve „problemele istorice” cu România, Polonia, Ungaria

Uniunea Europeană a activat o directivă care nu a fost niciodată utilizată și care oferă protecție temporară ucrainenilor, permițându-le să locuiască, să lucreze, să studieze și să aibă acces la asistență socială în oricare dintre cele 27 de state membre ale blocului.

Citește și: Carnagiu la Mariupol: peste 5.000 de persoane, ucise de la începutul asaltului forțelor ruse

Austria a înregistrat până în prezent 35.000 de ucraineni, în timp ce Lituania a înregistrat detalii despre între 20.000 și 35.000, Franța și Grecia au înregistrat fiecare câte 15.000, iar Irlanda a înregistrat 13.500, au declarat miniștrii respectivi. Johansson a precizat că "nu lucrăm la cote sau la vreo distribuire a migranților" între țările UE.

Ea a precizat că, deși există o "presiune mare" asupra UE, în special asupra Poloniei și Cehiei, ritmul fluxului de refugiați a încetinit.

"Sunt în jur de 50.000 pe zi. În perioada de vârf, a fost mai mult de 200.000", a spus ea. Valul de refugiați este cel mai mare val cu care s-a confruntat Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, au declarat ea și alți oficiali. Comisia Europeană a propus să pună la dispoziție 17 miliarde de euro (19 miliarde de dolari) pentru țările UE cele mai afectate, o parte din bani provenind din fondurile neutilizate rămase de la ultimul buget multianual al UE.

Germania și Polonia au trimis o scrisoare Comisiei pentru a solicita finanțare pentru a acorda 1.000 de euro fiecărui ucrainean înscris în programul de protecție temporară. Ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, a subliniat, de asemenea, preocupările legate de faptul că afluxul de refugiați ar putea aduce cu sine riscuri în ceea ce privește traficul de persoane și contrabanda cu arme.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te