Zelenski: Ucraina vrea să rezolve „problemele istorice” cu România, Polonia, Ungaria

DE Adina Mutăr | Actualizat: 29.03.2022 - 10:11
Ucraina vrea să rezolve „problemele istorice” cu România, Polonia, Ungaria/foto: aa.com.tr

Într-un interviu cu presa din Rusia, Volodimir Zelenski a declarat că este posibil ca Ucraina să adopte un statut formal non-nuclear, „cea mai importantă” problemă de pe agenda negocierilor de pace, dar și că vrea să rezolve „problemele” cu România, Polonia și Ungaria.

SHARE

„În afară de Rusia, Ucraina ar dori, de asemenea, să rezolve „probleme istorice” cu România, Polonia și Ungaria”, a spus Zelenskyy, ceea ce înseamnă probabil că vrea să rezolve faptul că unele părți ale Ucrainei aparțineau anterior acestor țări, potrivit Anadolu Agency.

La începutul anului 2020, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în timpul unui discurs că „Bucovina de Nord a fost ocupată de România”, ceea ce a stârnit controverse și a creat tensiuni cu Bucureștiul, Bucovina fiind în trecut pământ românesc.

Ulterior, la 5 septembrie 2020, atunci ministrul Apărării al României, Nicolae Ciucă, și ministrul Apărării al Ucrainei, Andri Taran au semnat un acord de cooperare tehnică și militară între cele două țări.

Aurescu: Insula Șerpilor, ocupată de ruși acum, nu are importanță strategică

După ocuparea de către ruși a Insulei Șerpilor în actualul război- un alt element de dispută teritorială cu Ucraina - ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că acțiunea militară a Federaţiei Ruse în Insula Şerpilor este o „mişcare spectaculoasă de imagine", dar fără importanță strategică în „peisajul complicat din regiunea Mării Negre".

„Insula Şerpilor, încă un teritoriu ocupat ilegal de Federaţia Rusă, dar în rest, importanţa strategică a Insulei Şerpilor nu mai există. Sigur, se pot amplasa acolo diverse mijloace ale Rusiei, dar Rusia a existat în Marea Neagră cu o prezenţă din ce în ce mai consistentă încă din 2014 încoace, este ceea ce a determinat creşterea prezenţei NATO pe Flancul estic, postura de descurajare şi apărare. Sigur, este o mişcare spectaculoasă din punctul de vedere al imaginii, dar până la urmă nu aduce ceva absolut nou, suplimentar faţă de ceea ce avem deja în peisajul complicat din regiunea Mării Negre", a afirmat Aurescu la Digi24.

Citește și

DOCUMENT Lista celor 620 de agenți ruși ai FSB, implicați în activități infracționale în Europa

Oficial, Rusia nu atacă ținte civile. 1.150 de imobile de locuit, distruse de armata rusă în Harkov

Ministrul a explicat că Insula Şerpilor nu are absolut nicio relevanţă în delimitarea din Marea Neagră.

„Insula Şerpilor a fost pământ românesc până la Tratatul de pace de după al Doilea Război Mondial, cedată sub presiune URSS, după care a fost introdusă în mai multe documente succesive privind frontiera de stat, încheiate între România şi Uniunea Sovietică, la momentul respectiv. În tratatul încheiat cu Ucraina în 1997 există un articol, un paragraf în care se spune că Ucraina nu va putea amplasa mijloace militare ofensive pe Insula Şerpilor, care aparţine Ucrainei. Deci, Ucraina este posesorul de drept în acest moment al Insulei Şerpilor. În ceea ce priveşte procesul pe care noi l-am câştigat la Haga în 2009, acolo, Insula Şerpilor, în cadrul raţionamentului juridic pe care l-a făcut Curtea, nu joacă niciun rol, nicio funcţie în stabilirea limitei de delimitare maritimă. Deci, nu are absolut nicio relevanţă în delimitarea din Marea Neagră. Aceasta este lipsa de efecte pe care Insula Şerpilor o are în acest moment", a spus Aurescu. 

Într-un interviu acordat presei rusești duminică, Zelenskyi a spus că discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina continuă și a numit statutul non-nuclear al țării „cea mai importantă” problemă de pe ordinea de zi.

„Suntem gata să acceptăm. Acesta este cel mai important punct în discuții", a spus el.

Ucraina nu mai are arme nucleare din 1996, după ce a fost de acord să renunțe la arsenalul nuclear sovietic cu condiția ca granițele sale să fie respectate în conformitate cu Memorandumul de la Budapesta, care a fost semnat de SUA, Marea Britanie și Rusia.

Moscova vrea asigurări că armele nucleare nu vor fi dislocate în Ucraina în viitor, de către NATO.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te