Coaliția condusă de SUA ar putea termina Iranul în trei zile. Israelul oricum nu se va opri

DE Adina Mutăr | 02.10.2024 - 18:01
Coaliția condusă de SUA ar putea termina Iranul în trei zile - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Coaliția condusă de SUA ar putea termina Iranul în trei zile - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Coaliția condusă de SUA ar putea termina Iranul în trei zile. Israelul se pregătește pentru un atac asupra capacităților majore ale Iranului de ani de zile, dar are nevoie de susținere internațională și mai ales de SUA.

SHARE

Coaliția condusă de SUA ar putea termina Iranul în trei zile. Israelul oricum nu se va opri.

Ce a făcut Israelul în șapte zile împotriva organizației libaneze Hezbollah, o coaliție globală condusă de SUA poate face în trei zile în Iran, cred generalii israelieni.

Ultimele zile de operațiuni militare israeliene în Liban au decapitat organizația teroristă Hezbollah susținută de Iran și au distrus multe dintre capacitățile militare ale acesteia, a declarat generalul de brigadă (rez.) Amir Avivi.

Însă problema Iranului, care sponsorizează și furnizează armament organizațiilor teroriste din întreaga zonă, trebuie soluționată radical și cu implicare globală.

Coaliția condusă de SUA ar putea termina Iranul în trei zile

Israelul a promis un „răspuns” la atacul Iranului cu sute de rachete,generalul subliniind că operațiuni militare împotriva Teheranului sunt pregătite „de mult timp, cu multe capacități diferite”.

„Nu va fi doar un atac și nu doar cu avioane. Israelul trebuie să se ocupe de planurile nucleare ale Iranului”, a declarat gen. Avivi, potrivit YNet News.

„Iranienii au rachete Shahab 3, Sajil și Haibar”, a explicat el. „Fiecare rachetă balistică poartă o jumătate de tonă de explozibili. Rachetele balistice trec prin spațiu și se întorc în atmosferă. Sistemele Arrow 2 și 3 ale Israelului se ocupă de acestea în spațiu. Dacă Arrow ratează rachetele, Iron Dome este de rezervă”, a declarat generalul, notând că atacurile Iranului nu sunt lipsite de riscuri, iar amenințările Teheranului trebuie eliminate odată pentru totdeauna. 

„Israelul în acest moment demontează aproape de la sine toate milițiile Iranului”, a declarat Avivi, care conduce Forumul Israel pentru Apărare și Securitate. 

„Dar răspunsul pentru Iran este o problemă globală, care ar trebui condusă de SUA. Ce a făcut Israelul în șapte zile împotriva Hezbollah-ului, o coaliție globală poate face în trei zile în Iran. Nu este vorba despre război terestru și nu este vorba de a petrece 20 de ani în Irak sau în Afganistan. Este vorba despre un atac aerian major pentru a le elimina toate capacitățile majore”, susține gen. Avivi.

„Acest lucru ar proteja întreaga societate occidentală de un Iran nuclear.”

Israelul oricum nu se va opri

În privința amenințării grupării teroriste Hezbollah, generalul consideră că nu este suficientă eliminarea conducerii și a unor capacități de luptă pentru a securiza granița de nord a Israelului, pentru a-i aduce înapoi în siguranță pe cei 60.000 de israelieni care au fost strămuți de 11 luni, de cân Hezbollah și-a început tirul cu rachete.

Citește și: VIDEO Sute de rachete balistice au fost lansate de Iran către Israel. Explozii în Tel Aviv

„Trebuie să împingem Hezbollah din sudul Libanului”, a spus el, subliniind că întreaga infrastructură a Hezbollah trebuie distrusă și apoi creată o zonă tampon.

„Când cetățenii israelieni se întorc acasă, trebuie să vadă IDF de cealaltă parte. Trebuie să vadă steaguri israeliene”, a spus el. „Trebuie să știe că sunt în siguranță, că nu vor experimenta un pericol precum cel de la 7 octombrie.”

Citește și: Israelul amenință Iranul după atacul cu 200 de rachete: „Au făcut o greșeală gravă și vor plăti”

El a cerut SUA să sprijine efortul israelian de a elimina amenințările cu care se confruntă, inclusiv amenințarea iraniană. „Administrația trebuie să înțeleagă că Israelul nu se va opri până când nu vom câștiga cu adevărat în acest război”, a spus el.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te