Fascinația lui Trump față de președintele rus, pe care l-a lăudat de-a lungul anilor pentru „puterea” și „inteligența” sa, pare să fi ajuns la un final abrupt. Într-o schimbare bruscă de ton, liderul american l-a numit pe Putin „fără sens” și a declarat că s-a săturat de „prostiile pe care le tot spune”, se arată într-o analiză CNN.
CNN: Lecția pe care Trump a înțeles-o târziu. Cum și-a bătut Putin joc de toate rugămințile lui
Această retorică mai dură ascunde o realitate periculoasă: tensiunile cresc între două state care dețin cele mai mari arsenale nucleare din lume, iar Trump e imprevizibil.
Trump a încercat constant să trateze relațiile externe într-o manieră tranzacțională – fie că a fost vorba de impunerea de tarife sau de promisiuni de pace, însă în cazul Rusiei și a lui Vladimir Putin lucrurile au stat diferit. Liderul de la Casa Albă s-a purtat mai „cu mănuși” cu dictatorul de la Kremlin în speranța că va găsi înțelegere în oprirea războiului din Ucraina, dat fiind relațiile bune avute anterior acestui conflict și astfel, Trump să devină singurul lider mondial care să convingă Rusia să facă pace cu Ucraina.
Dar, în fața unui adversar care nu răspunde la negocieri, ci la demonstrații brutale de forță – cum sunt atacurile intense cu drone asupra Kievului – abordarea lui Trump pare să se fi lovit de zidul rece rusesc.
Citește și: Rusiei îi trebuie 89 de ani pentru a cuceri întreaga Ucraină. A pierdut 1.300.000 de militari
Trump întoarce foaia cu Putin
Deși s-a bazat campania pe „pacea în 24 de ore în Ucraina”, pe suspendarea de îndată a tuturor livrarilor de arme pentru Kiev, recuperarea banilor dați ca ajutor militar Ucrainei, dar și valurile de atacuri la adresa liderului ucrainean Volodimir Zelenski pe care l-a numit retoric „actor” sau „cel mai mare vânzător” din lume (și aici ne reamintim și umilința la care a fost supus Zelenski în timpul vizitei din Biroul Oval n.red), acum Trump a întors foaia cu Vladimir Putin.
Donald Trump - Sursa foto: Profimedia images
Citește și: Republicanii lui Trump au întors armele împotriva lui Putin: „Să înarmăm Ucraina pentru victorie”
Într-o declarație recentă pentru NBC News, Trump a anunțat că NATO va furniza Ucrainei noi sisteme Patriot, „100% plătite de alianță”. Deși detaliile acordului nu sunt clare, mesajul e unul nou: Trump pare să sprijine livrările de armament defensiv către Kiev, chiar dacă într-o formulă care să nu implice direct bugetul american.
Această schimbare este semnificativă, mai ales pentru aliații Americii care, până acum, se temeau de o posibilă retragere a sprijinului SUA în cazul revenirii lui Trump la putere.
Citește și: Putin, amenințat direct de Trump: „O să bombardez Moscova până o ia naiba dacă ataci Ucraina”
Totuși, rămâne neclar dacă această ostilitate declarată față de Putin este sinceră și de durată sau doar o reacție de moment la eșecul de a obține un „acord” cu liderul rus.
Citește și: Submarinul nuclear al SUA, veteran al Războiului Rece, escală istorică în Islanda. Mesaj către Rusia
Putin nu cedează. A ignorat toate ofertele lui Trump
Donald Trump a oferit în mod repetat concesii generoase pentru o posibilă pace în Ucraina – concesii care ar fi garantat Rusiei câștiguri teritoriale și ar fi blocat integrarea Ucrainei în NATO. Însă Kremlinul a refuzat toate aceste propuneri.
Vladimir Putin - Sursa foto: Profimedia images
Pentru Putin, conflictul din Ucraina nu este un simplu război, ci o „reparație istorică”. Putin nu vrea doar niște bucăți de pământ din Ucraina, el vrea refacerea Uniunii Sovietice, despre care a declarat în mai multe rânduri că a fost „cel mai mare dezastru pentru Rusia”. Prin acest plan de reformare a URSS, Putin vrea să recâștige controlul asupra tuturor țărilor care au făcut anterior parte din fostul bloc sovietic, dar și a țărilor care au fost doar sub influență sovietică, precum a fost de pildă România.
În acest moment, Vladimir Putin vede existența unui guvern democratic la Kiev drept o amenințare la adresa ordinii rusești și consideră extinderea NATO un afront strategic. Acesta fiind și motivul pentru care, cu doar câteva zile înainte de 24 februarie 2022 - ziua invaziei în Ucriana - Putin i-a trimit președintelui american în exercițiu, Joe Biden o scrisoare în care era menționată în mod explicit retragerea aliniamentului NATO la nivelul anului 1997. Reamintim că România a aderat la NATO în 2004.
Abia acum Trump realizează că toate calculele americane care mizau pe „raționalitatea” lui Putin au fost greșite.
Schimbare strategică sau frustrare personală?
Analiștii avertizează că poziția mai dură a lui Trump față de Putin ar putea fi alimentată mai degrabă de frustrare personală – faptul că liderul rus l-a „trădat” și nu i-a oferit o victorie diplomatică – decât de o schimbare fundamentală de strategie.
„Cred că Trump a înțeles acum”, a declarat Charles Kupchan de la Consiliul pentru Relații Externe.
„Trebuie să exercite mai multă presiune asupra Rusiei dacă vrea să ajungă la un acord cu Ucraina.”
O astfel de presiune ar putea include sprijin militar sporit pentru Kiev, dar și adoptarea unui pachet legislativ bipartizan de sancțiuni împotriva Rusiei, Chinei și Indiei – cei mai mari cumpărători ai petrolului rusesc.
Deja Trump a anunțat va impune sancțiuni de 500% tuturor statelor lumii care vor face afaceri cu Rusia. Deocamdată, acest pachet major de sancțiuni nu a fost pus în aplicare, Trump sperând să-l convingă pe Putin în al 12-lea ceas de consecințele devastatoare pentru economia Rusiei.
Putin, în defensivă? Posibile semnale din Rusia
După o întâlnire recentă între secretarul de stat american Marco Rubio și ministrul rus de externe Serghei Lavrov în Malaezia, unii oficiali au vorbit despre „o abordare nouă” venită din partea Moscovei.
E însă neclar dacă este o tactică de tergiversare clasică sau un semn că Putin vrea să-l readucă pe Trump în joc, oferindu-i o victorie simbolică pentru a-și salva imaginea de negociator eficient.
Cu toate astea, există riscul ca relația personală deteriorată dintre Trump și Putin să ducă la o spirală de escaladare, fiecare dintre cei doi încercând să-și salveze prestigiul. Iar amenințările nucleare ale liderului rus, folosite deja de mai multe ori în timpul conflictului, ar putea deveni din nou un instrument de intimidare.
Deși Trump nu pare să-și dorească o confruntare cu Rusia – mai ales că o parte din baza sa electorală simpatizează cu regimul autoritar de la Moscova – conflictul s-ar putea adânci, mai ales dacă liderul american se simte personal insultat, iar Trump reacționează mai degrabă impulsiv decât moderat la asfet de situații.