Cipru: Partidul președintelui câștigă alegerile parlamentare în fața comuniștilor

DE Edi Neagu | 31.05.2021 - 11:10
Președintele Ciprului a mai dat o lovitură comuniștilor. Foto: Nicos Anastasiades/Facebook

Pe fondul scandalului legat de ”pașapoartele de aur”, partidul conservator al președintelui Ciprului a reușit să se claseze pe primul lor la alegerile parlamentare. Comuniștii au ieșit pe locul al doilea.

SHARE

Partidul conservator DISY al preşedintelui Nicos Anastasiades s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare desfăşurate duminică în partea greacă a insulei Cipru, cu 27% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale publicate în cursul serii, notează AFP.

Aceste alegeri au avut loc într-un context de furie populară după scandalul "paşapoartelor de aur", un program de acordare a paşaportului în schimbul unor investiţii abolit din cauza acuzaţiilor de corupţie, exploatat de extrema dreaptă care a ieşit întărită în urma scrutinului.

CITEȘTE ȘIAmalia, fosta soție a lui Ilie Năstase: Plecată din Rahova, am ajuns să vorbesc cu Robert de Niro

Partidul comunist AKEL a obţinut 22% din voturi, în timp ce partidul ultranaţionalist ELAM şi-a dublat reprezentarea, trecând de la doi la patru deputaţi cu 6,78% din voturi.

Spre un guvern minoritar

Partidul DISY a pierdut un loc şi, prin urmare, nu dispune de majoritate în parlament, ceea ce îl va obliga pe preşedintele Anastasiades să formeze din nou un guvern minoritar.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Interlopul Rechinu are un ordin de suspendare a extrădării de la un judecător din Mexic


Peste 558.000 de persoane au fost chemate să decidă între cei 658 de candidaţi, dintre care mai puţin de un sfert erau femei, pentru aceste alegeri desfăşurate în partea de sud a insulei, unde Republica Cipru, membră a Uniunii Europene, îşi exercită autoritatea.

Insula este divizată de la invazia din 1974 a treimii de nord de către armata turcă, ca reacţie la o lovitură de stat vizând alipirea insulei la Grecia. Autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) este recunoscută numai de Ankara.

Participarea la sondajul de duminică a fost de 63,9%, faţă de 66,7% în 2016. O rată pe care directorul scrutinului, Costas Constantinou, a considerat-o "satisfăcătoare" în contextul sanitar.

Pașaport cipriot în schimbul investițiilor

Potrivit analiştilor, diferitele partide de opoziţie nu au ştiut să exploateze furia electoratului împotriva guvernului după scandalul de corupţie, permiţând conservatorilor să rămână în frunte.

Controversată practică suspectată de favorizarea corupţiei şi spălării banilor, dispozitivul "paşapoartelor de aur", emis la mii de cetăţeni străini în schimbul unei investiţii de 2,5 milioane de euro pe insulă, a fost criticat de Uniunea Europeană şi suprimat în noiembrie după o investigaţie Al Jazeera privind presupuse abuzuri.

Dezvăluirile canalului din Qatar au condus la demisia preşedintelui parlamentului şi a unui deputat care s-au declarat nevinovaţi după ce au fost filmaţi, potrivit Al-Jazeera, în timp ce facilitau obţinerea unui paşaport pentru un om de afaceri chinez cu antecedente penale.

ELAM a surfat pe nemulţumirea populaţiei după acest scandal, dar şi pe temerile legate de imigraţia pe insula mediteraneană, relatează Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te