Cine este Kamala Harris, susținerea lui Joe Biden pentru Casa Albă?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.07.2024 - 23:55
Cine este Kamala Harris, susținerea lui Joe Biden pentru Casa Albă? - Foto: Profimedia Images

Kamala Harris este propunerea lui Joe Biden, retras din cursa pentru prezidențiale, ca posibil candidat pentru Casa Albă. Ea etse vicepreședintele SUA în acest moment.

SHARE

Cu puțin timp înainte de alegeri, vicepreședintele Kamala Harris s-a trezit într-o poziție dificilă.

Performanța slabă a președintelui Joe Biden pe scena dezbaterii a stârnit critici tot mai mari cu privire la capacitatea sa de a câștiga alegerile. Pe măsură ce anxietatea sa transformat în tensiune în cadrul Partidului Democrat, numele ei a urcat pe lista candidaților înlocuitori.

Cine este Kamala Harris, susținerea lui Joe Biden pentru Casa Albă?

Odată cu anunțul lui Joe Biden că își va încheia campania și își va pune sprijinul în spatele ei, Harris a ajuns în sfârșit la o poziție pe care a căutat-o ​​de mult: vârful listei partidului democrat și, eventual, președinția.

Dar călătoria acolo a fost încărcată și plină de întrebări dificile, mai ales în ultimele luni.

În urmă cu patru ani, unic candidat pentru nominalizarea democrată ar fi salutat laudele partidului. Până în iulie 2024, Harris se afla într-o poziție mai precară în partid, șansele ei de un alt mandat fiind legate de performanța lui Biden.

Vicepreședintele a vorbit la CNN, MSNBC și la un miting de campanie. Ea a apărat palmaresul partenerului ei politic și l-a atacat pe adversarul lor, fostul președinte Donald Trump.

„Credem în președintele nostru, Joe Biden, și credem în ceea ce reprezintă el”, a spus ea la miting.

Cum a ajuns Kamala vicepreședinte?

Cu doar cinci ani în urmă, Harris era senatoarea din California, sperând să câștige nominalizarea democrată la președinție, comentează BBC.

Ea și-a început cariera în biroul procurorului districtual al județului Alameda și a devenit procurorul districtual - procurorul de top - pentru San Francisco în 2003, înainte de a fi aleasă prima femeie și prima persoană de culoare care a ocupat funcția de procuror general al Californiei, avocat de top și drept. oficial de aplicare a legii în cel mai populat stat al Americii.

Ea și-a câștigat reputația de una dintre vedetele în ascensiune ale Partidului Democrat, folosind acest impuls pentru a o propulsa spre alegerea ca senator junior al Californiei în 2017.

Citește și: Reacția lui Donald Trump la decizia lui Joe Biden de a se retrage din cursa pentru Casa Albă

Dar obiectivele ei prezidențiale nu au avut succes în 2020.

Harris s-a concentrat pe mai multe inițiative cheie în timp ce se afla la Casa Albă și a jucat un rol esențial în unele dintre cele mai apreciate realizări ale administrației Biden.

Ea a lansat un turneu la nivel național „Lupta pentru libertățile reproductive”, susținând ca femeile să aibă dreptul de a lua decizii cu privire la corpul lor. Ea a subliniat prejudiciul cauzat de interzicerea avortului și a cerut Congresului să restabilească protecția lui Roe v Wade după ce judecătorii conservatori ai Curții Supreme au anulat dreptul constituțional la avort în 2022.

Kamala Harris a stabilit un nou record pentru cele mai multe voturi de departajare exprimate de un vicepreședinte din istoria Senatului. Votul ei a ajutat la adoptarea Actului de reducere a inflației și a Planului american de salvare, care a oferit finanțare pentru ameliorarea COVID, inclusiv plăți de stimulare.

Votul ei de departajare a confirmat, de asemenea, judecătorul Ketanji Brown Jakson la Curtea Supremă.

Dar ea s-a luptat, de asemenea, să obțină simpatia americanilor.

În ciuda înclinațiilor spre stânga asupra unor probleme precum căsătoria gay și pedeapsa cu moartea, ea s-a confruntat cu atacuri repetate pentru că nu a fost suficient de progresistă pentru unii alegători democrați. „Kamala este un polițist” a fost un refren obișnuit în campania electorală din 2020.

 Cine îl poate înlocui pe Joe Biden în cursa pentru Casa Albă. Ce șanse are Kamala Harris?

De asemenea, Biden i-a cerut kamalei Harris să conducă eforturile de abordare a cauzelor fundamentale ale migrației, deoarece un număr record de imigranți au fugit la granița dintre SUA și Mexic, o problemă pe care oponenții o subliniază ca fiind una în care nu a făcut suficiente progrese.

Ea a primit reacții din partea republicanilor și a unor democrați pentru că i-a luat șase luni pentru a planifica o călătorie la graniță după ce a intrat în funcție.

Dar în ultimele săptămâni, în timp ce speculațiile despre capacitatea lui Joe Biden de a câștiga în noiembrie s-au învârtit, ea a găsit o bază reînnoită de sprijin.

Numeroasele identități ale lui Kamala Harris

Născută în Oakland, California, din doi părinți imigranți - o mamă născută în India și un tată născut în Jamaica - părinții ei au divorțat când ea avea cinci ani și a fost crescută în principal de mama ei singură, Shyamala Gopalan Harris, cercetătoare în domeniul cancerului și activist al drepturilor civile .

Ea a crescut implicată cu moștenirea ei indiană, alăturându-se mamei sale în vizite în India, dar Kamala Harris a spus că mama ei a adoptat cultura neagră din Oakland, cufundându-și cele două fiice - Kamala și sora ei mai mică Maya - în ea.

„Mama mea a înțeles foarte bine că creștea două fiice negre”, a scris ea în autobiografia ei The Truths We Hold. „Știa că patria ei adoptivă ne va vedea pe Maya și pe mine drept fete negre și era hotărâtă să se asigure că vom crește în femei negre încrezătoare și mândre.”

Rădăcinile ei biraciale și creșterea ei înseamnă că întruchipează și se poate implica și face apel la multe identități americane. Acele părți ale țării care au cunoscut schimbări demografice rapide, suficiente schimbări pentru a modifica politica unei regiuni, văd în ea un simbol aspirațional.

Lita Rosario-Richardson a cunoscut-o pe Kamala Harris pe când era la Howard în anii 1980, când studenții se adunau în zona Yard a campusului pentru a discuta despre politică, modă și bârfă.

„Am observat că avea un simț acut al argumentării”, a spus ea.

S-au legat din cauza aptitudinii pentru dezbateri energice cu republicanii din campus, experiența lor crescând cu mame singure, chiar și ambele fiind semnul stelar Balanță. A fost o eră formativă și politic.

„Reagan era președinte la acea vreme și era epoca apartheidului și s-a vorbit mult despre cesionarea „trans Africa” și problema sărbătorilor Martin Luther King”, a spus Rosario-Richardson.

 Harris spune că s-a simțit întotdeauna confortabil cu identitatea ei și pur și simplu se descrie ca fiind o „americană”.

Ea a spus pentru Washington Post în 2019 că politicienii nu ar trebui să se încadreze în compartimente din cauza culorii sau a fundalului lor.

"Ideea mea a fost: sunt cine sunt. Sunt bine cu asta. Poate că trebuie să-ți dai seama, dar sunt bine cu asta", a spus ea.

Citește și: Joe Biden se retrage din cursa pentru alegerile prezidențiale din SUA

Kamala, „Momala”, făuritor de istorie

În 2014, atunci senatorul Harris s-a căsătorit cu avocatul Doug Emhoff și a devenit mamă vitregă a celor doi copii ai săi.

Ea a scris un articol pentru revista Elle în 2019 despre experiența de a deveni mamă vitregă și a dezvăluit numele care va ajunge apoi să domine multe titluri care au urmat.

„Când eu și Doug ne-am căsătorit, Cole, Ella și cu mine am fost de acord că nu ne-a plăcut termenul „mamă vitregă”. În schimb, au venit cu numele „Momala”.

Ei au fost portretizați ca simbolul familiei americane moderne „amestecate”, o imagine la care a luat-o mass-media și una care a ocupat mulți centimetri de rubrică despre modul în care vorbim despre femeile politicieni.

Mulți susțin că ea ar trebui să fie văzută și recunoscută ca descendentă a unui alt tip de familie și care este moștenitoarea generațiilor de activiste de culoare.

Citește si: Cine sunt cele 2 femei favorite sa îl înlocuiască pe Biden. Cu șanse au să îl bată pe Trump

Vizita Kamalei Harris în România

La începerea războiului din Ucraina, Statele Unite au vrut să își reconfirme poziția și mai multe personalități de la vârf au fost trimise în țări NATO din Europa de Est. În România a ajuns, la 11 martie 2022, Kamala Harris, Vicepreședintele. „Sunt în România astăzi ca să reîntăresc angajamentul SUA că vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO”, a spus la București Kamala Harris.

Citește și: Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, este la Palatul Cotroceni

Ce a mai spus atunci la București Kamala Harris:

”Am văzut cum aţi primit refugiaţi şi ştim greutăţile pe care le întâmpinaţi geografic. Aţi dovedit atât de mult curaj; Am discutat despre reîntărirea parteneriatului nostru; Trebuie să înţelegem că un atac împotriva unei ţări NATO este un atac asupra tuturor; Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO; Sunt aici în România ca să reîntăresc acest angajament şi să mulţumesc poporului român;”, a mai spus ea, conform Digi 24.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te