Cine controlează Soledar și de ce este un obiectiv militar cheie pentru Putin

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.01.2023 - 11:44
Orașul Soledar este cel mai fierbinte punct al războiului- Foto: CNN

Rusia nu a câștigat un oraș-cheie din Ucraina de luni de zile, în ciuda eforturilor intense. Dacă forțele ruse vor ocupa orașul Soledar, din estul Ucrainei, ele speră că cursul războiului s-ar putea schimba, scrie BBC.

SHARE

Când liderul mercenarilor ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat că unitățile sale de luptă au preluat controlul asupra întregului teritoriu Soledar, imaginile produse au părut convingătoare.

Luptătorii Wagner nu fac, însă, parte din forțele armate obișnuite ale Rusiei, iar Ministerul Apărării de la Moscova spune că bătălia continuă.

Președintele Ucrainei precizează că lupta continuă și Kievul este ferm convins că rușii nu vor reuși în eforturile lor de a captura orașul.

De ce contează Soledar

Căderea orașului Soledar ar putea ajuta trupele rusești în asaltul asupra orașului strategic ucrainean Bakhmut, la aproximativ 10 km (6 mile) spre sud-vest, oferindu-le o poziție sigură de artilerie în raza de acțiune a orașului.

Soledar are și mine de sare de adâncime, care ar putea fi folosite pentru staționarea trupelor și depozitarea echipamentelor, protejate de rachetele ucrainene.

Într-un videoclip postat pe un canal rusesc Telegram, pe care BBC nu a putut încă să-l verifice, Prigojin se pare că este văzut alături de soldați Wagner într-o mină de sare Soledar.

Minele au o rețea subterană extinsă de tuneluri, care ar putea avea o importanță strategică, deoarece forțele ruse încearcă să pătrundă pe teritoriul controlat de ucraineană.

Cu toate acestea, nu este clar cât de mult din această rețea este accesibilă și unde ar putea duce.

Minele din Soledar conțin, de asemenea, sare și ghips, care ar putea oferi o sursă importantă de venituri pentru oricine le controlează și este capabil să extragă resurse din acestea.

Dar poate unul dintre cei mai importanți factori în bătălia pentru Soledar este unul simbolic.

„Motivul pentru care aruncă totul în această confruntare”, spune James Waterhouse de la BBC în Ucraina, „este că există o mare victorie de propagandă aici... un trofeu vital pe care președintele Vladimir Putin să-l prezinte criticilor din Rusia”.

Importanța orașului Bakhmut

Preluarea controlului asupra orașului din apropiere, Bakhmut, ar fi cu siguranță un premiu pentru forțele ruse din regiune.

„Acesta ar fi un impuls foarte necesar pentru forțele ruse din est, care au fost supuse unei presiuni reale din septembrie”, spune Edward Arnold, cercetător european în domeniul securității la Royal United Services Institute (RUSI).

Cu toate acestea, el adaugă că „preluarea Bakhmut va avea o semnificație strategică mică pentru rezultatul războiului”.

Citește și: Viitoarele autobuze electrice din Capitală mai înalte ca cele Diesel. Pot trece prin Pasajul Unirii?

Grupul Wagner a devenit din ce în ce mai influent în conflictul din Ucraina. Prigojin susține că luptătorii săi sunt singurii

 care luptă în Soledar, deși Ministerul rus al Apărării spune că și forțele sale iau parte.

Bătălia pentru Soledar și Bakhmut este doar o parte din prima linie, iar campania mai largă nu merge bine pentru Vladimir Putin.

Citește și: VIDEO Un nou incident, în Pasajul Unirii din București: Plouă din tavan la 4 luni de la renovare

Rusia l-a înlocuit din nou pe șeful forțelor sale regulate din Ucraina, la numai trei luni după ce acesta a fost înființat, într-un alt semn de nemulțumire față de lipsa progresului militar.

„[Prigojin va] continua să folosească atât succesul confirmat, cât și cel fabricat al Grupului Wagner în Soledar și Bakhmut”, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), „pentru a-l promova ca singura forță rusă din Ucraina capabilă să asigure câștiguri tangibile”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te