China vrea să ocupe fosta bază aeriană Bagram a SUA din Afganistan

DE Adina Mutăr | 08.09.2021 - 20:24
China vrea să ocupe fosta bază aeriană Bagram a SUA din Afganistan/Foto: getty

Beijingul curtează noul guvern taliban din Afganistan pentru a ocupa fosta bază aeriană Bagram a SUA, pentru a construi un centru de dezvoltare economică, dar care implică și prezență militară.

SHARE

Armata chineză efectuează un studiu de fezabilitate cu privire la efectul trimiterii de lucrători, soldați și alți angajați în baza programului de investiții economice străine cunoscut sub numele de Inițiativa Centurii și Drumului în următorii ani la Bagram, potrivit unei surse informate asupra studiului de către Oficialii militari chinezi, care au vorbit cu US News cu condiția anonimatului.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, a negat știrea că „se pregătește o preluare iminentă a bazei de la Begram”.

Baza, aflată la o oră de Kabul, a fost înființată de sovietici în timpul ocupației Afganistanului. Sub SUA, baza a fost una dintre cele mai aglomerate din lume.

Însă planul Beijingului nu se referă la o „preluare iminentă”, ci la o potențială desfășurare,  timp de doi ani, de personal și utilități prevăzute de proiectul Noul Drum al Mătăsii.

Beijingul a recunoscut deja importanța geostrategică a bazei de la Bagram.

Ultima analiză a Chinei arată că baza se potrivește planului de extindere a influenței economice și militare dincolo de granițe sub acoperirea proiectelor de investiții în infrastructură.

Citește și

Patru lideri talibani din guvernul de la Kabul, eliberați de Obama, în 2014, de la Guantanamo

UE critică noul guvern anunțat de talibani: Nu e „reprezentativ” pentru Afganistan

 

Armata Populară de Eliberare și-a asigurat drepturi exclusive asupra a o treime din baza navală Ream din Cambodgia în ultimii ani, a furnizat sisteme radar și alte echipamente militare juntei locale din Insulele Coco, un arhipelag aflat la 400 de kilometri sud de Yangon, unde China deținute drepturi de leasing. Beijingul a susținut că prezența sa acolo nu înseamnă o bază militară, chiar dacă toate echipamentele, întreținerea și instruirea militară este asigurată de China.

Și a folosit tactici similare în Pakistan, cu care a consolidat un nou acord de securitate și schimb de informații în ultimii ani, după cum a raportat US News.

Prin Pakistan, China își consolidează poziția și ambițiile sale în Afganistan, și dacă va fi necesar, va elimina intermediarul.

Talibanii deja au anunțat că Beijingul este cel mai important partener al lor.

Purtătorul de cuvânt al biroului politic al mișcării talibane din Qatar, Suhail Shaheen, a negat rapoartele mass-media că fosta bază aeriană americană Bagram din Afganistan ar putea fi predată Chinei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te