China trimite în secret echipamente militare Rusiei pentru a dota o întreagă armată

DE Daniel Toșa | Actualizat: 25.07.2023 - 12:33
Xi Jinping și Putin - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

Beijingul s-a declarat un partener al Moscovei, cel puțin pe plan economic, însă niciodată nu a condamnat războiul din Ucraina, lăsând astfel o portiță comerțului și cu țările occidentale. Acum s-a aflat ceea ce serviciile secrete britanice spuneau de câteva luni bune.

SHARE

China, deși a negat vehement până acum că ar trimite echipamente militare Rusiei pentru a o ajuta în războiul său pe care îl duce de peste 500 de zile în Ucraina, totuși acest lucru se întâmplă potrivit Politico.

China trimite în secret echipamente militare Rusiei pentru a dota o întreagă armată

"În această primăvară, unul dintre clienții noștri a venit la compania noastră pentru a confirma stilul și cantitatea de veste antiglonț și a testat cu atenție calitatea vestelor noastre", a raportat pe site-ul său web în martie Shanghai H Win, un producător de echipamente de protecție de nivel militar.

Clientul "a confirmat imediat în mod direct cantitatea comandată de veste antiglonț și intenția de cumpărare ulterioară".

Citește și: Kievul, sub asediu aerian rusesc. Atacul vine ca răspuns pentru donele ucrainene trimise la Moscova

Identitatea clientului nu este clară, dar există șanse mari ca acesta să fi fost rus: Potrivit documentelor vamale obținute de Politico, cumpărătorii ruși au declarat comenzi pentru sute de mii de veste antiglonț și căști fabricate de Shanghai H Win - articolele enumerate în documente se potrivesc cu cele din catalogul online al companiei.

Citește și: Kremlinul îi obligă pe locuitorii din Karabakh să refuze produsele alimentare și ajutorul umanitar

Dovezile de acest gen arată că China, în ciuda apelurilor la pace ale Beijingului, se împinge până la linia roșie, livrând Rusiei suficiente echipamente neletale, dar utile din punct de vedere militar, pentru a avea un impact material asupra războiului pe care președintele Vladimir Putin îl poartă de 17 luni în Ucraina.

Echipamentul de protecție ar fi suficient pentru a dota aproape toți oamenii mobilizați de Rusia de la invazie.

Drone chinezești pentru Rusia de 100 de milioane de dolari

Apoi, există drone care pot fi folosite pentru a direcționa focul de artilerie sau pentru a lansa grenade și semnale optice termice pentru a ținti inamicul pe timp de noapte.

Vânzarea așa-numitei tehnologii cu dublă utilizare, care poate avea atât utilizări civile, cât și militare, lasă o breșă suficientă pentru autoritățile occidentale care caută motive pentru a nu se confrunta cu o putere economică uriașă precum Beijingul.

Puterea de război a exporturilor de produse cu dublă utilizare ale Chinei către Rusia este confirmată de datele vamale. Și, în timp ce Ucraina este și ea un client al Chinei, importurile sale de majoritatea echipamentelor menționate în acest articol au scăzut brusc, după cum arată cifrele.

Rusia a importat drone din China în valoare de peste 100 de milioane de dolari până acum în acest an - de 30 de ori mai mult decât Ucraina. Iar exporturile chinezești de ceramică, o componentă utilizată în veste antiglonț, au crescut cu 69% către Rusia, ajungând la peste 225 de milioane de dolari, în timp ce au scăzut cu 61% către Ucraina, ajungând la doar 5 milioane de dolari, arată datele vamale chineze și ucrainene, potrivit Politico.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te