Datele analizate de Center for Strategic and International Studies arată o creștere a activității navelor chineze, care sunt folosite pentru a detecta depozitele de petrol și gaze, dar și pentru a identifica pozițiile submarinelor inamice.
China este mai activă în efectuarea de sondaje maritime decât se credea anterior, sondajul fiind un instrument folosit de Beijing pentru a-și afirma controlul asupra căilor maritime strategice din Marea Chinei de Sud.
Creșterea numărului de nave de sondaj arată, de asemenea, prezența militară în expansiune a Chinei.
3.700 de miliarde de lire sterline din comerțul internațional trec anual prin Marea Chinei de Sud și includ petrolul care alimentează economiile Japoniei, Chinei și Coreei de Sud.
Citește și
Românii pe locul al treilea în clasamentul donațiilor către Ucraina prin Revolut, cu 360.000 de euro
Serviciile secrete: Putin rămâne în „izolare”. Fostul agent KGB, înfrânt în „războiul real”
Filipine, Vietnam, Malaezia, Taiwan și Brunei au revendicări în Marea Chinei de Sud.
China a anunțat noi „stații de cercetare” în timpul pandemiei care vor fi amplasate pe Fiery Cross Reef și Subi Reef.
Cele două locații au fost transformate în baze aeriene, fotografii din satelit aratând că Armata Populară de Eliberare a construit piste și radare.
The Times a raportat că cele două baze pot găzdui desfășurarea de arme ofensive, cum ar fi avioane de luptă și lansatoare mobile de rachete.
Rapoartele indică o accelerare a activităților militare și există temeri că Beijingul ar pregăti o invazie a Taiwanului, pe fondul brutalei operațiuni a Rusiei în Ucraina.