China și Japonia au stabilit o linie telefonică în domeniul Apărării

DE Elena Andrei | Actualizat: 28.12.2021 - 21:19
China și Japonia au stabilit o linie telefonică în domeniul Apărării/foto: indiannation.in

China și Japonia au convenit să stabilească o linie telefonică de comunicații între Ministerele Apărării, după o discuție bilaterală virtuală.

SHARE

Ministerul chinez al Apărării a declarat că cele două părți vor stabili o linie telefonică directă sub mecanismul de legătură maritim-aeriană „în încercarea de a construi o relație bilaterală constructivă și stabilă”.

Decizia a fost luată în timpul unei discuții online între consilierul de stat chinez și ministrul Apărării, generalul Wei Fenghe, și ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, luni seara.

Admițând importanța Japoniei ca vecin și „partener de cooperare” al Chinei, Wei i-a transmis omologului japonez că Beijingul „își va proteja cu fermitate suveranitatea teritorială și drepturile și interesele maritime”.

Declarația vine pe fondul tensiunilor dintre cele două țări din cauza insulelor disputate din Marea Chinei de Est.

Anul viitor marchează 50 de ani de la normalizarea relațiilor diplomatice dintre China și Japonia.

„Cele două părți ar trebui să urmeze consensul important la care au ajuns liderii celor două țări pentru a spori încrederea reciprocă strategică, a gestiona diferențele în mod corespunzător și a realiza o cooperare de câștig-câștig”, a spus ministrul chinez al Apărării.

Miniștrii au discutat probleme legate de Marea Chinei de Est, insulele disputate Senkaku/Diaoyu, strâmtoarea Taiwan și alte probleme regionale în cadrul întâlnirii online ce a durat două ore.

„Deoarece există probleme nerezolvate cu China, trebuie să încercăm să continuăm să avem o comunicare sinceră, astfel încât să putem promova schimburile și să promovăm înțelegerea și încrederea reciprocă”, a declarat Kishi după întâlnirea virtuală.

Citește și

Bugetul de apărare în creștere al Japoniei îngrijorează China și Rusia

SUA și Japonia pregătesc un plan de operațiuni pentru apărarea Taiwanului

 

Japonia și-a exprimat „îngrijorarea extrem de gravă” cu privire la activitățile navelor chineze de pază de coastă în apele din jurul insulelor Senkaku administrate de Japonia, pe care Beijingul le revendică și le numește Diaoyu, a adăugat Kishi.

„Departamentele de Apărare ale ambelor părți ar trebui să consolideze schimburile la nivel înalt și cooperarea practică, să extindă în continuare conținutul mecanismului de legătură maritim-aeriană, să controleze în comun riscurile, să prevină escaladarea conflictelor și să îmbunătățească continuu nivelul cooperării în domeniul apărării”, a spus Wei.

Într-o declarație pe Twitter, ministrul japonez al Apărării a scris că „s-a opus încercărilor unilaterale de a schimba status quo”, referindu-se la activitățile navelor chineze.

El a cerut, de asemenea, o explicație de la partea chineză cu privire la noua sa lege pentru paza de coastă pe care China a implementat-o la 1 februarie.

Legea permite pazei de coastă chineze „să folosească arme împotriva navelor străine pe care le consideră că intră ilegal în apele sale”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te