SUA și Japonia pregătesc un plan de operațiuni pentru apărarea Taiwanului

DE Elena Andrei | 25.12.2021 - 20:04
SUA și Japonia pregătesc un plan de operațiuni pentru Taiwan/foto: reddit

Pe fondul tensiunilor crescânde de-a lungul strâmtorii Taiwan, Japonia și SUA au făcut un plan de urgență în eventualitatea escaladării crizei de către China, care este din ce în ce mai agresivă.

SHARE

„Forțele de autoapărare ale Japoniei (SDF) și armata americană au întocmit un plan de operațiuni comun ce permite instalarea unei baze de atac de-a lungul coastelor insulei Nansei, în sud-vestul țării, în cazul unei urgențe în Taiwan”, potrivit Kyodo News.

SDF va sprijini armata americană „să trimită trupe pe insule dacă o situație din Taiwan pare iminentă”.

Chestiunea va fi discutată în continuare la o întâlnire de la începutul lunii ianuarie a șefilor de externe și de apărare din SUA și Japonia, înainte ca cei doi aliați „să fie de acord să oficializeze planul de operațiuni”, se arată în articol.

Taiwanul a intensificat deja interacțiunile cu Washingtonul și partenerii săi, atrăgând furia Beijingului care pretinde că Taiwanul este doar o „province separatistă”.

În timp ce Taipei a insistat asupra independenței sale din 1949, Beijingul nu a exclus folosirea forței pentru a uni Taiwanul cu China continentală.

Potrivit Kyodo News, „marinii americani vor înființa o bază de atac temporară în pe Insulele Nansei, un lanț care se întinde spre sud-vest de provinciile japoneze Kagoshima și Okinawa spre Taiwan”.

Ca parte a unui acord bilateral de securitate, aproape 50.000 de soldați americani sunt staționați în Japonia, majoritatea unităților militare fiind situate în provincia Okinawa.

Citește și

Statutul Taiwanului: China presează gigantul Continental să nu mai folosească piese din Lituania

Operațiunea „Calul troian”: China plantează rachete ascunse în containere în porturi civile

 

„O astfel de desfășurare, totuși, ar face insulele ținta atacului armatei Chinei, punând în pericol viața rezidenților de acolo. Ar fi necesare schimbări legale în Japonia pentru a realiza planul”, au spus surse guvernamentale japoneze.

Tokyo și Washington au consolidat cooperarea bilaterală în domeniul apărării în fața amenințării economice și militare exercitate de Beijing.

Cele două țări au desfășurat exerciții bilaterale în apele din jurul Japoniei și în disputata Marea Chinei de Sud, unde Beijingul are „pretenții vaste”.

Potrivit surselor guvernamentale japoneze, „Comandamentul Indo-Pacific al SUA a propus SDF să creeze un plan de operare comun”.

„Condiția în care armata americană va înființa o bază temporară este atunci când guvernul japonez consideră că un conflictul între armatele chineze și taiwaneze va submina pacea și securitatea Japoniei”, au spus sursele citate.

„Într-un astfel de scenariu, armata americană își va desfășura sistemul de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată într-o bază temporară, în timp ce SDF vor fi însărcinate cu sprijin logistic prin furnizarea de muniție și combustibil. Pentru a preveni atacul, pușcașii marini americani vor schimba locațiile bazei.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te