Afirmaţia sa confirmă declaraţia de miercuri a lui Wu Qian, responsabil din Ministerul chinez al Apărării, potrivit căruia s-a ajuns la un consens şi unităţile din linia întâi au început să organizeze dezangajarea simultană de-a lungul malurilor lacului Pangong Tso.
India şi China sunt implicate din luna mai într-o confruntare militară de-a lungul aşa-numitei Linii de control actual (LAC), o graniţă neoficială şi disputată din regiunea muntoasă himalayană Ladakh.
Douăzeci de militari indieni au fost ucişi în luna iunie în cea mai gravă confruntare între cei doi vecini în ultimii 45 de ani.
Ea a fost urmată de o amplă mobilizare de trupe a ambelor părţi de-a lungul LAC, pe un teritoriu muntos şi neospitalier, cu vârfuri având înălţimi între 4.500 şi 5.500 de metri.
Părţile discută de atunci la multiple niveluri pentru detensionarea situaţiei, însă incidente minore între soldaţii celor două armate au mai fost semnalate.
Disputa din Himalaya a afectat relaţiile bilaterale şi în domenii precum comerţul şi investiţiile.
Potrivit ministrului Singh, India a transmis Chinei că problemele de frontieră pot fi soluţionate prin dialog, însă incidentele grave de-a lungul graniţei vor avea efecte adverse asupra relaţiilor bilaterale.
India şi China au viziuni diferite asupra a ceea ce constituie LAC, o situaţie care a condus la câteva conflicte de mică anvergură şi la un război în 1962, potrivit Agerpres.