China, „pregătită să atace prima cu arme nucleare”, în urma pactului AUKUS

DE Adina Mutăr | 24.09.2021 - 22:13
Racheta balistică intercontinentală de nouă generație DF-41/foto: reuters
Racheta balistică intercontinentală de nouă generație DF-41/foto: reuters

China, „pregătită spregătită să atace prima cu arme nucleare ” ca răspuns la creșterea prezenței SUA în regiune și a parteneriatului strategic AUKUS, a declarat un diplomat de vârf al Beijingului.

SHARE

China trebuie să fie pregătită să utilizeze arme nucleare și ar trebui să renunțe la politica „fără prima utilizare” pentru a face față împotriva noilor alianțe care se formează în Pacific, a declarat Sha Zukang, fostul ambasador al țării la ONU, la un summit al experților chinezi în domeniul politicii nucleare.

„A sosit timpul să reconsiderăm angajamentul de a folosi armele nucleare doar în represalii, deoarece SUA construiește noi alianțe militare și își crește prezența militară în zona noastră”, a subliniat acesta.

Politica actuală a Beijingului - care a fost pusă în aplicare încă din anii 1960 - „nu mai este potrivită, cu excepția cazului în care negocierile dintre China și SUA cad de acord că niciuna dintre părți nu va folosi armele nucleare mai întâi”, a declarat Zukang.

Comentariile lui Zukang vin în timp ce China construiește sute de noi silozuri de rachete nucleare și și-a actualizat arsenalul nuclear, prezentând racheta balistică intercontinentală de nouă generație DF-41 - capabilă să lovească practic oriunde pe planetă și să poarte 12 focoase nucleare.

SUA au anunțat o nouă alianță majoră cu Marea Britanie și Australia - denumită AUKUS - pentru a oferi acesteia din urmă primele sale submarine cu propulsie nucleară, un progres tehnologic major, care este clar „conceput pentru a contracara puterea chineză în Pacific”.

Avertismentul lui Zukang vine, de asemenea, în urma unei alte alianțe între SUA, India, Japonia și Australia - Quad - Joe Biden urmând să găzduiască vineri primul summit al liderilor alianței, având ca temă principală amenințarea din ce în ce mai mare din partea Chinei.

China a devenit o putere nucleară în 1964, cu primul său test de succes al unei bombe și și-a adoptat politica de „a nu folosi prima arsenalul nucleari” patru ani mai târziu.

Această politică stipulează că Beijingul nu va fi niciodată primul care va folosi armele nucleare într-un conflict, dar le va folosi dacă va fi lovit.

Citește și

Boeing va produce drone în Australia, pentru prima dată când și-a mutat producția în afara SUA

Kim Jong Un: Acordul SUA - Australia ar putea declanșa o „cursă cu armament nuclear”

 

Politica SUA este de a nu folosi sau amenința niciodată să folosească arme nucleare împotriva altor națiuni, inclusiv a tuturor celor fără arme nucleare, cu excepția  Chinei, Rusiei și Coreii de Nord.

Politica nucleară globală se schimbă rapid pe măsură ce o serie de tratate din epoca Războiului Rece - în special New START și Tratatul privind Forțele Nucleare cu Interval Intermediar - expiră, Washingtonul sperând să le renegocieze pentru a include China.

China se află în mijlocul unei actualizări majore a forțelor sale nucleare, care în ultimii ani a dezvăluit rachete balistice intercontinentale (ICBM) mai avansate și rachete nucleare hipersonice despre care se crede că nu pot fi oprite de sistemele actuale de apărare antirachetă.

Se crede că Beijingul deține în jur de 320 de focoase nucleare care pot fi montate în prezent pe astfel de rachete. 

Recent, în iulie, au fost descoperite două noi uriașe baze de rachete în construcție în regiunile îndepărtate ale deșertului din China.

Experții cred că prima, lângă orașul Yumen, va adăposti 120 de silozuri, în timp ce a doua, lângă orașul Hami, va găzdui 110.

Încă zece sunt în construcție lângă Jilantai. 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te