Kim Jong Un: Acordul SUA - Australia ar putea declanșa o „cursă cu armament nuclear”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.09.2021 - 13:27
Kim Jong Un: Acordul SUA - Australia ar putea declanșa o „cursă cu armament nuclear”/FOTO: aa.com.tr

Noua alianţă americană în regiunea Asia-Pacific şi recentul contract american pentru submarine cu Australia ar putea declanşa o „cursă cu armament nuclear” în regiune, a considerat luni Coreea de Nord, relatează France Presse.

SHARE

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat miercuri un parteneriat strategic pentru a contracara China, AUKUS, inclusiv furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară către Canberra, ceea ce i-a scos efectiv pe francezi din joc, scrie Agerpres.

Decizia Australiei de a anula un contract de cumpărare a submarinelor franceze în favoarea navelor americane cu propulsie nucleară a stârnit indignarea Parisului.

„Acestea sunt acte extrem de nedorite şi periculoase, care vor răsturna echilibrul strategic din regiunea Asia-Pacific şi vor declanşa o cursă cu armament nuclear”, scrie agenţia de presă de stat nord-coreeană KCNA, citând un responsabil din MAE de la Phenian.

Citește și: Deputatul care vrea să conducă țara cu Biblia: două doctorate, 7 terenuri, 110.000 € dați împrumut

„Acest lucru arată că Statele Unite sunt principalul vinovat ce pune în pericol sistemul internaţional de neproliferare nucleară”, adaugă agenţia.

Miercuri, lansarea a două rachete balistice nord-coreene în mare a fost urmată la câteva ore de cea a unei rachete balistice de pe un submarin de către Coreea de Sud, devenită astfel a şaptea ţară din lume ce dispune de această tehnologie.

Şeful Agenţiei de Ştiinţă a Apărării din Coreea de Nord a denigrat noua rachetă balistică mare-sol (SLBM) lansată de Seul, estimând că îi lipseşte tehnologia cheie şi că „nu va fi un mijloc eficient de atac în perioadă de război”, potrivit KCNA.

Recentele lansări de rachete de către cele două Corei, precum şi acordurile de apărare din Pacific intervin pe fondul tensiunilor crescânde dintre Washington şi Beijing.

„Este firesc ca ţările vecine, inclusiv China, să fi condamnat aceste acte iresponsabile care distrug pacea şi stabilitatea regiunii”, a declarat un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe nord-coreean.

Citește și: FOTO Cătălin Botezatu a făcut-o praf pe Andreea Marin: Ieftin, obosit. Daniela Crudu e mai bine

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat miercuri o alianţă strategică considerată ca vizând contracararea ascensiunii Chinei.

Relaţiile dintre Washington şi Phenian s-au blocat de la eşecul summitului de la Hanoi din februarie 2019 între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american de atunci Donald Trump.

„Atitudinea dublă a Statelor Unite, accentuată de la venirea (lui Joe Biden la preşedinţie) ameninţă serios pacea şi stabilitatea mondială”, a declarat reprezentantul ministerului nord-coreean.

El a avertizat asupra unui posibil „contraatac” din partea Phenianului, „în cazul în care aceasta ar avea chiar şi o mică consecinţă pentru securitatea ţării noastre”.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.