China încearcă să scape de mass media străine: 18 expulzări și numeroase represiuni în 2020

DE Miruna Moldoveanu | 01.03.2021 - 12:49
Mass media străine în China, numeroase represiuni și restricții în 2020 sub pretextul COVID/FOTO: unsplash.com
Mass media străine în China, numeroase represiuni și restricții în 2020 sub pretextul COVID/FOTO: unsplash.com

Situaţia mass media străine în China „s-a deteriorat considerabil” în 2020, cu 18 expulzări, numeroase represiuni, puţine vize eliberate şi restricţii sub pretextul COVID, a avertizat luni Clubul corespondenţilor străini în China (FCCC) în raportul său anual, scrie AFP.

SHARE

„Pentru al treilea an consecutiv, niciun singur corespondent nu a declarat că condiţiile sale de muncă s-au îmbunătăţit", constată asociaţia profesională menţionată.

China a expulzat în 2020 cel puţin 18 jurnalişti străini care lucrau pentru cotidianele americane New York Times, Wall Street Journal şi Washington Post - în replică la măsurile luate de SUA, care au obligat anul trecut mai multe zeci de corespondenţi chinezi să părăsească teritoriul american. Aceasta este "cea mai mare expulzare de jurnalişti străini după epoca masacrului din Tiananmen, în urmă cu peste 30 de ani", potrivit FCCC.

Tot ca represalii, China nu mai eliberează corespondenţilor mass-media americane legitimaţii de presă - cheie de acces obligatorie pentru a putea lucra.

 

Situaţia mass media străine în China „s-a deteriorat considerabil”



Atunci când au fost nemulţumite de acoperirea mediatică din partea unui jurnalist, autorităţile chineze au continuat să aplice în 2020 măsuri punitive. Legitimaţiile de presă a cel puţin 13 corespondenţi au fost astfel reduse la şase luni sau chiar mai puţin, contrar duratei obişnuite de valabilitate de un an. Printre mass-media vizate s-au numărat New York Times, BBC, Globe and Mail, Le Monde, Vocea Americii.

Un alt tip de presiune este cel ce vizează angajaţii chinezi ai mass-media internaţionale. Această presiune a fost "în creştere" anul trecut, cu ameninţări de a nu reînnoi permisele de lucru. Astfel, 59% dintre intervievaţi au declarat că în 2020 colegii lor au fost ţinta unor intimidări - o creştere importantă comparativ cu 2019 (44%).

 

În 2020, China a expulzat 18 mass media străine



Un caz extrem a fost cel al lui Haze Fan, o angajată chineză a agenţiei Bloomberg News, aflată în detenţie din decembrie, sub suspiciunea de "ameninţare la adresa securităţii naţionale".

Noul tip de coronavirus, apărut în China la sfârşitul lui 2019, a făcut lucrurile şi mai dificile. "China a profitat de pandemie, transformând-o într-un nou mijloc de control asupra jurnaliştilor", acuză FCCC.

Raportul informează cu privire la corespondenţi ameninţaţi - în timpul reportajelor - cu plasarea în carantină sau obligaţi să suporte numeroase teste de depistare a unei eventuale infectări cu noul coronavirus.

 

Sub pretextul COVID au fost realizate numerioase represiuni



De asemenea, autorităţile chineze au atribuit în 2020 un număr foarte mic de vize pentru jurnaliştii care au dorit să vină sau să revină în China, în timp ce alte categorii profesionale nu au făcut obiectul unor asemenea restricţii.

Studiul a fost realizat în perioada decembrie 2020-ianuarie 2021, iar la întrebări au răspuns 150 de membri ai organizaţiei - corespondenţi şi şefi de birouri, potrivit Agerpres.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te