Pe 4 iunie 1989, sute de persoane au fost ucise după ce Armata chineză a intervenit în forţă pentru a înăbuşi protestele pro-democraţie din Piaţa Tiananmen din Beijing.
La Beijing, autorităţile chineze vor monitoriza cu atenţie orice încercare de comemorare. Turiştii care vizitau Piaţa Tiananmen marţi au fost supravegheaţi de poliţie.
Evenimente de comemorare şi discursuri vor fi ţinute în oraşe din toată lumea. Cel mai mare eveniment va avea loc în Hong Kong, singurul loc de pe teritoriul chinez în care au loc comemorări.
Citește și: FOTO-DOCUMENTE / Tiananmen, prin ”ochii” unui student protestatar
La Washington, reprezentanții a zeci de organizații pentru drepturile omului, printre care Amnesty International, vor participa la un miting precum, împreună cu preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.
Secretarul de Stat american Mike Pompeo a aprecciat că masacrul încă este în conştiinţa „oamenilor care iubesc libertatea din întreaga lume”.
„Salutăm eroii poporului chinez care au luat atitudine, cu curaj, acum 30 de ani în Piaţa Tiananmen pentru a-şi cere drepturile”, a spus Pompeo.
El a făcut un apel la guvernul chinez să prezinte un raport „complet şi public” privind incidentele de atunci.
Duminică, ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, a declarat, de asemenea, că intervenţia în forţă a armatei a fost o decizie „corectă”.