Cehia urmează la președinția semestrială a UE. Prioritate: oprirea importurilor de petrol din Rusia

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 12.04.2022 - 18:58
Ministrul ceh de Externe Jan Lipavsky. / Foto: der-farang.com

Invazia Rusiei în Ucraina a schimbat priorităţile Republicii Cehe pentru preşedinţia semestrială a Consiliului UE pe care aceasta o va exercita începând cu 1 iulie, una dintre priorităţile sale urmând să fie oprirea importurilor de petrol rusesc în UE.

SHARE

Invazia Rusiei în Ucraina a schimbat priorităţile Republicii Cehe pentru preşedinţia semestrială a Consiliului UE pe care aceasta o va exercita începând cu 1 iulie, una dintre priorităţile sale urmând să fie oprirea importurilor de petrol rusesc în UE, a declarat ministrul ceh de Externe Jan Lipavsky, iniţiativă ce nu este însă agreată de Austria şi Ungaria, relatează agenţiile DPA şi EFE.

Citește și: Soția unui soldat rus i-a cerut bărbatului ei să violeze femei ucrainene. „Doar să te protejezi”

''În preşedinţia noastră dorim să oprim importurile de petrol din Rusia'', în cadrul unei politici de reducere a dependenţei energetice a UE faţă de Rusia, a subliniat ministrul ceh la o conferinţă de presă, după o reuniune la castelul Sirin, din apropiere de, cu omologii săi din Austria, Ungaria, Slovacia şi Slovenia, în cadrul formatului C5 ce reuneşte într-o platformă informală cele cinci ţări central-europene.

Cei cinci miniştri de externe au discutat de asemenea despre o conferinţă a donatorilor pentru ajutorarea Ucrainei în urma invaziei ruse.

Austria și Ungaria se opun sacțiunilor privind importurile de energie din Rusia

În privinţa sancţiunilor împotriva Rusiei, la această reuniune Austria şi Ungaria şi-au reafirmat opoziţia faţă de eventuale sancţiuni împotriva importurilor de energie din Rusia.

Este important să fim practici şi realişti, aşadar ''trebuie ca sancţiunile să lovească Rusia mai puternic decât (ne lovesc) pe noi'', a explicat ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg.

Citește și: Ciolacu nu s-a mai dus la Buzău din cauza imaginilor cu Ceaușescu. Primarul: „A fost o capcană”

''Avem o linie roşie clară, iar aceasta este securitatea energetică a Ungariei'', a indicat la rândul său ministrul ungar de externe Péter Szijjártó, care a reafirmat pe de altă parte că ţara sa îşi menţine politica de a nu furniza arme Ucrainei.

''Europa şi lumea întreagă se confruntă cu un război fără precedent'', ceea ce justifică oprirea importurilor de petrol ca sancţiune împotriva Rusiei, a insistat totuşi ministrul ceh Lipavsky, membru al formaţiunii progresiste Partidul Piraţilor şi care face parte guvernul de dreapta condus de Petr Fiala.

Acesta din urmă a ajuns la putere după înfrângerea neaşteptată în alegeri a lui Andrej Babis, fostul premier apropiat de preşedintele Milos Zeman, care, la rândul său, este apropiat de Rusia - dezvăluiri împotriva lui Babis din ancheta "Pandora Papers" au apărut cu numai câteva zile înaintea alegerilor.

În timpul scurs de la invazia rusă, Republica Cehă s-a arătat deschisă ajutorului militar pentru Ucraina, livrându-i acesteia muniţii, sisteme de apărare antiaeriană şi arme uşoare, inclusiv mitraliere, iar mai recent de asemenea arme grele, respectiv tancuri şi blindate. Republica Cehă a produs numeroase arme şi muniţii sub licenţă sovietică şi are astfel o industrie militară compatibilă cu nevoile armatei ucrainene, devenind acum o piesă importantă în ajutorul militar oferit Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te