CEDO suspendă evacuarea unei tabere de romi din Roma. Rasismul, în creștere în Italia

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.07.2018 - 01:01
Primăria Romei voia să demoleze tabăra Camping River. Sursa foto: ANSA

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a suspendat evacuarea unei tabere de romi din Roma, relatează Ansa și La Repubblica. Rasismul în Italia este în creștere, după ce ministrul de Interne, de extremă dreapta, a anunțat că vrea să-i expulzeze pe toți romii străini.

SHARE

Evacuarea taberei „Camping River”, formată din aproximativ 250 de oameni, din care o parte cetățeni români, fusese decisă de Primăria Romei în 13 iulie. CEDO a suspendat decizia primăriei până în 27 iulie și a cerut autorităților italiene să le pună la dispoziție oamenilor spații de cazare și locuri de muncă, potrivit ANSA, care citează organizația italiană Articolo 21, care apără drepturile omului. 

Primărița Romei, Virgina Raggi, a respins acuzațiile potrivit cărora autoritățile nu le-au oferit romilor alternative la cazare. Autoritățile italiene au mai spus că le-au propus oamenilor să îi repatrieze, dându-le câte 3.000 euro, ofertă acceptată de 14 persoane, originare din Craiova. 

De altfel, săptămâna trecută, Virginia Raggi a avut o întrevedere în România, la Craiova, cu primarul Mihail Genoiu, unde cei doi edili au semnat un protocol de colaborare, pentru accesarea de fonduri europene în comun, conform publicației locale Jurnal de Craiova. 

Amintim că, săptămâna trecută, un copil român a fost împușcat în spate, în brațele mamei sale, care se plimba pe o stradă din Roma. Cei doi locuiau într-o altă tabără de romi nomazi. 

În Roma, trăiesc aproximativ 4.500 de romi, iar mulți dintre ei trăiesc în tabere improvizate la periferia Romei. Noul ministru de Interne, Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga Nordului, a declarat că vrea să facă un referendum în rândul romilor și să-i expulzeze pe romii străini. Mai mult, Salvini și-a exprimat regretul că „nu putem expulza romii italieni”, potrivit La Repubblica. 

Afirmaţiile sale au stârnit controverse, deoarece ideea unui referendum concentrat pe o anumită minoritate amintește de persecuţiile naziştilor împotriva evreilor și romilor. 

La București, în acest weekend, este anunțat un marș împotriva rasismului din Italia și Ucraina, unde mai mulți romi au fost împușcați de grupări de extremă dreapta. Totodată, protestatarii vor cere Guvernului României să își protejeze cetățenii din Italia, „indiferent de etnia acestora, prin măsuri concrete și transparente”. 

Marșul va avea loc sâmbătă, de la ora 15.00. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -