LIVE Alegeri prezidențiale Vezi în timp real prezența la vot
3.171.044 Votanți în România
17,61 %
312.954 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Cea mai înaltă clădire din lume este în construcție și va avea 1 kilometru spre cer. Cât va costa?

DE Alexandra Lupascu | 04.10.2024 - 08:25
Cea mai înaltă clădire din lume este în construcție și va avea 1 kilometru spre cer. Cât va costa? Foto: Facebook/Adrian Smith
Cea mai înaltă clădire din lume este în construcție și va avea 1 kilometru spre cer. Cât va costa? Foto: Facebook/Adrian Smith

Construcția turnului Jeddah din Arabia Saudită, înalt de un kilometru, care va deveni cel mai înalt zgârie-nori din lume după finalizare, a fost reluată la aproape șapte ani după ce lucrările au fost oprite pe fondul unei epurări anticorupție la nivelul întregului regat.

SHARE

În cadrul unei ceremonii desfășurate miercuri pe șantier, consorțiul de dezvoltare din spatele proiectului, Jeddah Economic Company (JEC), a anunțat că turnul este acum programat să fie finalizat în 2028.

Turnul de peste 1.000 de metri înălțime era finalizat în proporție de aproximativ o treime atunci când, în 2017, mai multe figuri cheie - inclusiv președinții antreprenorului principal și ai unui conglomerat care a cofinanțat proiectul - au fost reținute în cadrul campaniei anti-grațiere a prințului moștenitor Mohammed bin Salman, în urma căreia sute de persoane au fost interogate sub acuzații de corupție.

Lucrările au continuat după arestări, deși au fost blocate la începutul anului 2018. În luna ianuarie a aceluiași an, în contextul îngrijorării crescânde cu privire la consecințele economice ale epurării, JEC a declarat pentru CNN că construcția va continua, dar a urmat o pauză de câțiva ani.

Cea mai înaltă clădire din lume este în construcție și va avea 1 kilometru spre cer. Cât va costa?

De asemenea, perturbările cauzate de pandemia Covid-19 ar fi întârziat planurile de reluare a lucrărilor.

La ceremonia din această săptămână a participat unul dintre oficialii reținuți anterior, prințul saudit Alwaleed bin Talal, care este președintele Kingdom Holding Company, unul dintre principalii finanțatori ai proiectului. Alwaleed, vărul prințului moștenitor, a fost eliberat la aproape trei luni de la arestarea sa, deși nu se știe de ce și în ce circumstanțe a fost eliberat.

Citește și: Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre România: Am avut cea mai mică bancnotă din lume

În urma ceremoniei de ieri, Alwaleed a postat pe X un videoclip în care apare o reprezentare digitală a turnului strălucitor, însoțită de următoarea legendă „Ne-am întors”.

Lucrările de construcție valorează 1,9 miliarde de dolari

Potrivit unui anunț publicat prin intermediul bursei de valori saudite, noul contract al Saudi Binladen Group valorează 1,9 miliarde de dolari, din care aproximativ 290 de milioane de dolari au fost deja plătiți pentru lucrările finalizate. În prezent, au fost construite 63 din cele 157 de etaje ale turnului.

În timp ce ceremonia de miercuri a marcat primul anunț oficial cu privire la reluarea construcției, imaginile din satelit furnizate Newsweek de către firma americană Maxar Technologies în urmă cu două luni au sugerat că lucrările aveau deja loc pe amplasament.

Citește și: Care este cel mai sigur oraș din România? Unde se află cel mai periculos cartier din București?

În septembrie 2023, revista MEED din Dubai a raportat că JEC a invitat antreprenorii să liciteze pentru proiect, deși dezvoltatorul a refuzat să confirme planurile pentru CNN la acel moment.

Forma turnului „evocă un mănunchi de frunze care se ridică de la sol”

Cunoscut anterior sub numele de Kingdom Tower, zgârie-norul a fost inaugurat în 2013 și se preconiza inițial că va fi finalizat până în 2020. Acesta se va ridica la peste 500 de metri deasupra Burj Khalifa din Dubai, în prezent cea mai înaltă clădire din lume.

Cu vedere la Marea Roșie în capitala comercială a Arabiei Saudite, Jeddah, zgârie-norii ar trebui să conțină spații de birouri, comerciale și rezidențiale. Planurile inițiale, prezentate pentru prima dată în 2011, includeau un hotel, un centru comercial și cea mai înaltă punte de observație din lume.

Turnul a fost proiectat de arhitectul american Adrian Smith, care a folosit amprenta „în trei petale” a clădirii și forma aerodinamică conică pentru a depăși provocările tehnice uriașe ale construcției la asemenea înălțimi. Cabinetul arhitectului din Chicago, Adrian Smith + Gordon Gill, a declarat că forma turnului „evocă un mănunchi de frunze care se ridică de la sol”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te