Cea mai grea sarcină a Occidentului, în Ucraina: să-l convingă pe Vladimir Putin că pierde

DE Alexandru Pop | Actualizat: 17.02.2023 - 10:00
Cea mai grea sarcină a Occidentului, în Ucraina: să-l convingă pe Vladimir Putin că pierde - Foto: Wikimedia/Russian Presidential Executive Office/CC BY 4.0
Cea mai grea sarcină a Occidentului, în Ucraina: să-l convingă pe Vladimir Putin că pierde - Foto: Wikimedia/Russian Presidential Executive Office/CC BY 4.0

Încheierea războiului din Ucraina în condiții acceptabile, pentru președintele acesteia, Volodimir Zelenski, va fi legată de reuşita Occidentului, de a-l convinge pe Vladimir Putin că pierde conflictul pe care l-a început acum aproape un an, prin invazie.

SHARE

Înainte de aniversarea de săptămâna viitoare a invaziei ruse, liderii americani și occidentali se pregătesc pentru o demonstrație de unitate și forță, menită să stabilească odată pentru totdeauna că NATO este în conflict pe termen lung și până la înfrângerea Moscovei.

„Rusia a pierdut – au pierdut din punct de vedere strategic, operațional și tactic”, a declarat președintele șefilor de stat major, Mark Milley.

Presiuni diplomatice

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că „Putin trebuie să-și dea seama că nu poate câștiga”, în timp ce a explicat motivul pentru care arma și muniția furnizează forțelor ucrainene.

Julianne Smith, ambasadorul SUA la NATO, i-a spus lui Becky Anderson de la CNN că Washingtonul va face tot ce se va putea pentru a „continua să exercite presiuni asupra Moscovei, pentru a distorsiona calculul strategic (al lui Putin)”.

Citeşte şi: VIDEO Ce i-a spus lui Putin o jurnalistă din cușca tribunalului, înainte de a fi dusă la închisoare

Într-un articol de opinie al lui Peter Bergen, de la CNN, generalul american în retragere și fostul șef al CIA, David Petraeus, a afirmat că conflictul se va încheia cu o rezoluție negociată, atunci când Putin își va da seama că războiul este nesustenabil pe câmpul de luptă și pe frontul intern.

Ofensiva retorică și diplomatică occidentală se va intensifica și mai mult, pe măsură ce vicepreședintele Kamala Harris se va îndrepta către Conferința de securitate de la München, săptămâna aceasta.

Între timp, președintele Joe Biden va vizita Polonia, stat NATO din fostul Pact de la Varșovia, lângă linia de front, săptămâna viitoare, augmentându-și pentru viitor imaginea că a livrat cea mai eficientă conducere a alianței occidentale, de la sfârșitul Războiului Rece încoace.

Citeşte şi: Altă „sinucidere” suspectă în Rusia. Ce a făcut un oficial al lui Putin de a „căzut” de la etajul 16

După majoritatea standardelor obiective, Putin pare să piardă deja. Scopul războiului său, de a zdrobi suveranitatea Ucrainei, de a captura Kievul, de a răsturna un guvern ales, de a dovedi puterea Rusiei și de a rupe relația Ucrainei cu Occidentul, s-a inversat.

Rusia este acum un stat paria și economia sa se scufundă, din cauza sancțiunilor internaționale. Putin este catalogat drept criminal de război.

Și, departe de a fi separată de Occident, Ucraina se află acum în poziția extraordinară, de a fi efectiv un stat client NATO susținut de SUA și Europa, a cărui supraviețuire.

Zeci de ani

Chiar dacă va exista un eventual acord de încetare a focului, va avea nevoie probabil de zeci de ani de sprijin occidental. Cu toate acestea, logica occidentală, cu privire la ceea ce se întâmplă în război, nu poate decât să mascheze o perspectivă asupra mentalității lui Putin.

Liderul rus a văzut de multă vreme lumea printr-o lentilă strategică și istorică diferită. Mulți observatori străini, deși nu din guvernul SUA, s-au convins până la urmă că nu era în interesul Rusiei să invadeze Ucraina – dar Putin a mers înainte.

El nu dă nici un semn că va fi descurajat de un an de înfrângeri și de un aflux uluitor de arme și muniții NATO sofisticate în Ucraina. El trimite recruți ruși, pe care îi condamnă la moarte, în progrese zadarnice, în stilul Primului Război Mondial, chiar dacă forțele ruse au suferit deja pierderi masive.

Acest război nu este de asemenea o simplă dispută teritorială, la care este probabil să renunțe ușor. S-a născut din credința lui că Ucraina nu este o țară și trebuie să fie integrată în Rusia.

Supraviețuirea lui la putere ar putea depinde și de faptul că nu a fost văzut ca fiind pierdut. Și, în timp ce Occidentul spune că este o chestiune pe termen lung, Putin a fost deja în război cu Ucraina din 2014, după anexarea Crimeei.

Un conflict înghețat care durează încă mulți ani și împiedică Ucraina să devină întreagă poate fi o poziție durabilă pentru el. El a arătat deja că este indiferent la pierderile umane masive.

Și, judecând după retorica sa, el crede că este blocat într-o luptă geopolitică titanică cu NATO, vitală pentru prestigiul Rusiei. Întrebarea este dacă Occidentul are un apetit similar pe termen lung.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te