Familiile cer recuperarea victimelor de pe Titan ca să poată fi înmormântate. Misiune imposibilă?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 23.06.2023 - 17:25
Submarinul Titan Foto: OceanGate

După vestea că toți cei cinci bărbați de la bordul submersibilului OceanGate Titan au murit în urma unei probabile implozii catastrofale, mulți își vor pune aceeași întrebare: Ce se întâmplă mai departe? Specialiștii încearcă să localizeze victimele.

SHARE
Autoritățile spun că pasagerii de pe submersibilul OceanGate Titan au murit în urma unei probabile implozii catastrofale. Însă operațiunea de căutare continuă. 
 
Mulți își vor pune aceeași întrebare - ce se întâmplă mai departe?

Ce se întâmplă după ce cei cinci bărbați de pe Titan au murit

Contraamiralul John Mauger de la Garda de Coastă a SUA, care a condus operațiunea de căutare în această săptămână, nu a putut confirma dacă cadavrele celor cinci victime vor putea fi localizate și recuperate.

Paza de coastă a spus că echipele vor continua să investigheze locul câmpului de moloz, cu mai multe nave, personal medical și tehnicieni în zonă.

Citește și: Cum a căutat Garda de Coastă submarinul Titan, dispărut în Oceanul Atlantic. Practic au acoperit tot

Accentul se va trece și la o anchetă probabilă asupra a ceea ce s-a întâmplat de fapt - dacă poate fi confirmat categoric că o implozie a provocat moartea celor aflați la bord și, dacă da, când și de ce s-a întâmplat.

Confirmarea că echipajul de la bordul submersibilului care a dispărut în timpul unei scufundări în epava Titanicului în urmă cu aproape o săptămână a murit înseamnă că operațiunea masivă de căutare care a fost lansată în apele Oceanului Atlantic are noi priorități, scrie BBC.

Garda de Coastă a SUA a confirmat joi după-amiază că toți cei cinci bărbați de la bord au murit în urma a ceea ce a fost probabil o „implozie catastrofală” a submarinului OceanGate Titan.

Dar rămân multe întrebări despre ceea ce s-a întâmplat exact și a face tot posibilul pentru a încerca să răspundă la acestea va fi punctul central în continuare.

Vor fi recuperate cadavrele?

Contraamiralul Mauger a spus că nu poate confirma dacă Garda de Coastă a SUA va fi capabilă să localizeze cadavrele victimelor.

„Acesta este un mediu incredibil de neiertător”, a spus el.

Citește și: VIDEO La bordul minisubmarinului dispărut în jurul epavei Titanic se află și un miliardar britanic

Cei la bord erau bogații oameni de afaceri britanici Hamish Harding și Shahzada Dawood, al căror fiu Suleman i s-a alăturat pe Titan.

Directorul general al OceanGate, Stockton Rush, a făcut, de asemenea, parte din echipaj, alături de fostul scafandru al marinei franceze Paul-Henry Nargeolet.

În această etapă nu este clar care agenție va conduce ancheta, deoarece nu există un protocol pentru astfel de incidente cu un submersibil.

Contraamiralul Mauger a spus că este deosebit de complex, deoarece incidentul a avut loc într-o parte îndepărtată a oceanului, implicând oameni de diferite naționalități.

Dar, după ce a jucat până acum un rol principal în operațiune, Garda de Coastă a SUA va continua probabil să aibă un rol important.

Ea a spus că va continua să investigheze locul câmpului de resturi și mai multe nave, personal medical și tehnicieni rămân la fața locului. Echipele vor începe să fie demobilizate în următoarele 24 de ore.

Citește și: James Cameron, despre implozia submersibilului Titan: Este pe fundul apei în bucăți. Știam de luni

Vehiculele care operează la distanță (ROV) care operează pe fundul mării în jurul Titanicului vor rămâne și ele pentru moment.

„Nu am o cronologie pentru momentul în care am intenționa să oprim operațiunile de la distanță pe fundul mării în acest moment”, a spus contraaDM Mauger.

Ce se întâmplă cu resturile secundare?

Va fi esențial să strângem cât mai multe resturi posibil, inclusiv bucăți din fibră de carbon din care a fost făcută o parte a navei, pentru ca autoritățile să-și facă o imagine a ceea ce s-a întâmplat.

Eforturile continuă pentru a cartografi zona în care au fost găsite părți din Titan.

Paul Hankin, un expert submarin, a explicat că căutarea de până acum a găsit cinci bucăți majore de resturi pentru a confirma că este vorba despre submarinul dispărut.

Piesele includ conul nasului și clopotele de capăt din față și din spate ale corpului de presiune.

Cum va fi investigat incidentul?

Contraamirarul Mauger a spus că guvernele țărilor implicate în incident s-au întâlnit pentru a discuta cum ar putea arăta o investigație.

Cei implicați în orice anchetă vor căuta să confirme teoria conform căreia o implozie a provocat moartea celor de la bordul Titanului și, dacă da, când și de ce s-a întâmplat.

Citește și: VIDEO Anunț dramatic despre submarinul dispărut în Atlantic. Au fost descoperite resturi ale epavei

Amiralul a adăugat că, deși sfera de aplicare a acestui lucru este în afara atribuțiilor sale, întrebările mai largi legate de reglementările și standardele unor astfel de misiuni subacvatice ar fi probabil să fie în centrul unei revizuiri viitoare.

O altă sursă potențială de informații despre ce sa întâmplat exact cu Titan ar putea fi hidrofoanele - microfoane subacvatice care sunt folosite pentru a asculta testele ilicite ale armelor atomice.

Acestea au contribuit la stabilirea faptului că submarinul argentinian San Juan a implozit după ce a dispărut de pe coasta țării în 2017.

Este posibil ca hidrofoanele să fi detectat capătul Titanului Oceangate și ne-ar putea oferi un moment exact pentru momentul în care a avut loc tragedia.

Marina SUA a detectat sunete „concordante cu o implozie” la scurt timp după ce submersibilul Titan al OceanGate a pierdut contactul, a declarat un oficial al marinei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te