Ce se întâmplă cu bicicletele abandonate în gări? Sunt peste 2.700 în fiecare an

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 03.04.2024 - 10:56
Ce se întâmplă cu bicicletele abandonate în gări Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Operatorii feroviari spun că în fiecare an găsesc câteva mii de biciclete abandonate în gări. Acestea sunt păstrate o perioadă de timp pentru însă dacă nimeni nu le revendică, vor avea o altă destinație.

SHARE

Sunt mulți oameni care ajung să își abandoneze bicicletele în gări. Cel puțin așa reiese din statisticile unui operator feroviar german care susține că anual găsește mii de astfel de vehicule pe două roți părăsite. 

Multe dintre acestea sunt vândute la licitație. 

Ce se întâmplă cu bicicletele abandonate în gări? Sunt peste 2.700 în fiecare an

Operatorul feroviar german Deutsche Bahn a vândut anul trecut la licitaţie câteva sute de biciclete abandonate, informează DPA.

"În fiecare an, găsim aproximativ 2.700 de biciclete abandonate la cele 5.400 de gări ale noastre", a explicat o purtătoare de cuvânt de la Deutsche Bahn. Aproximativ jumătate dintre acestea sunt vândute la licitaţie, după ce au fost păstrate timp de cel puţin 10 săptămâni.

Citește și: Se pot închiria din nou biciclete în Herăstrău și Tineretului. Programul centrelor specializate

Preţul obţinut pentru aceste biciclete, care se vând la licitaţii organizate în diferite locaţii precum gara Berlin-Lichtenberg, depinde de tipul şi de starea bicicletei. Însă, în medie, preţul rezultat la finalul licitaţiei este de 60 de euro pentru o bicicletă, a explicat purtătoarea de cuvânt. Cu toate acestea, în diferite oraşe sunt scoase la licitaţie şi biciclete electrice, pentru care ofertele trec de 300 de euro.

"Într-o primă fază, sumele rezultate de pe urma vânzării fiecărei biciclete sunt ţinute la păstrare", a explicat purtătoarea de cuvânt. Dacă fostul proprietar vine în decurs de trei ani de la data licitaţiei, el este îndreptăţit să primească suma colectată.

În caz contrar, "banii colectaţi vor fi utilizaţi pentru a finanţa operaţiunile de gestionare a obiectelor pierdute", a precizat purtătoarea de cuvânt. Potrivit acesteia, volumul mare al bunurilor pierdute, precum şi gestionarea acestor bunuri, care presupune procesare, stocare, returnarea proprietarului şi reciclare, vine cu costuri însemnate.

Citește și: Cum a rezolvat un primar problema traficului poluant din centrul orașului fără nicio investiție

În fiecare an, aproximativ 250.000 de articole sunt pierdute de călători în trenurile şi gările Deutsche Bahn din Germania. Asta înseamnă o medie de 700 de articole în fiecare zi. Printre acestea se numără obiecte de zi cu zi precum telefoane mobile dar şi obiecte mai neobişnuite precum proteze dentare, rochii de mireasă şi robe pentru judecători.

Potrivit Deutsche Bahn, o medie de 60% dintre obiectele pierdute pot fi returnate proprietarilor, "în cazul obiectelor cu valoare ridicate, precum laptop-uri, procentul ajungând până la 90%".

Oricine şi-a uitat bicicleta în tren poate dovedi că este proprietarul ei prin menţionarea anumitor caracteristici, precum marca şi culoare, precum şi locul în care a fost găsită.

Deutsche Bahn a informat anterior că în 2023 pierderile sale nete s-au ridicat la 2,35 miliarde de euro, de aproape zece ori mai mari decât pierderile de 227 milioane de euro înregistrate în 2022. De asemenea, cifra de afaceri a Deutsche Bahn a scăzut cu 13%, până la aproximativ 45,2 miliarde de euro, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te