Ce salariu-record a încasat în 2021 Lucian Grainge, CEO-ul Universal Music Group

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.04.2022 - 21:07
Ce salariu-record a încasat în 2021 Lucian Grainge, CEO-ul Universal Music Group. / Foto: randr.ng

Lucian Grainge, CEO-ul Universal Music Group (UMG), a primit în 2021 un salariu de aproape 274 de milioane de euro, potrivit raportului anual al grupului american.

SHARE

"Remuneraţia de peste un sfert de miliard de euro este cea mai mare atribuită vreodată unui preşedinte al unei companii cotate la bursa din Ţările de Jos", relatează cotidianul olandez De Volkskrant, potrivit Agerpres.

Lucian Grainge, ajuns la conducerea grupului UMG în 2011, pe care îl conduce de la Los Angeles, a încasat un bonus de aproape 195 de milioane de euro pentru lansarea reuşită a acestuia la bursă în 2021, a precizat compania americană în raportul său anual de activitate.

Citește și: O minoră a fost abuzată de cinci tineri. Se temea că va fi părăsită

CEO-ul UMG a primit alte trei prime legate de lansarea UMG la bursa din Amsterdam - 17,5 milioane, 20,9 milioane şi 24,7 milioane de euro -, care se adaugă salariului său de bază de aproape 13,2 milioane de euro şi altor beneficii financiare în valoare de 3 milioane de euro.

UMG, cel mai mare grup din industria muzicală internaţională

Cel mai mare grup din industria muzicală internaţională, controlat până atunci de Vivendi, a reuşit în septembrie 2021 o lansare spectaculoasă în prima zi de cotaţii organizate la Bursa din Amsterdam.

Acţiunile UMG au încheiat tranzacţiile din acea zi cu valoarea de 25,1 euro, cu 35,68% peste preţul de lansare, fixat la 18,5 euro în seara zilei precedente.

Vineri, 15 aprilie 2022, acţiunile UMG valorau în continuare în jur de 25 de euro.

Remuneraţia primită de CEO-ul american a fost considerată "ne-olandeză, disproporţionată şi vulgar de mare" de Rients Abma d'Eumedion, reprezentantul olandez al investitorilor instituţionali, citat de cotidianul De Volkskrant.

Citește și: VIDEO Poliția Covid din Shanghai blochează locuitorii trei săptămâni fără mâncare. Scapă cine poate

UMG, citat de acelaşi cotidian olandez, a precizat că primele au fost plătite de compania sa mamă, Vivendi, un conglomerat media francez, care a lansat grupul muzical american la bursă în anul 2021 şi care continuă să fie unul dintre acţionarii săi principali.

Potrivit UMG, acele prime l-au recompensat pe CEO-ul Lucian Grainge pentru faptul că a reuşit să crească valoarea grupului muzical de la 6 miliarde de dolari la 55 de miliarde de dolari (50,4 miliarde de euro) după lansarea acestuia la bursă.

De Volkskrant consideră că Lucian Grainge a încasat anul trecut un salariu de 2.079 de ori mai mare decât salariul mediu al unui angajat obişnuit de la Universal Music Group.

Potrivit mai multor companii mass-media olandeze, precedentul record din această ţară era deţinut de Bob van Dijk, CEO-ul companiei de investiţii în tehnologie Prosus, care a primit în 2019 un salariu de 38,6 milioane de euro.

Grupul Universal domină într-o manieră impresionantă piaţa mondială a muzicii înregistrate, având o cotă de piaţă de 30% şi deţinând sau controlând pachetele majoritare de acţiuni ale unor case de discuri de mare prestigiu, precum EMI, Capitol, Def Jam, Polydor, Blue Note, Decca Records şi Deutsche Gramophon.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te