Ce preț trebuie să plătească Ucraina pentru eliminarea lui Putin? Totul, în spatele ușilor închise. Atacul asupra Ucrainei marchează a doua aniversare pe 24 februarie, iar Vladimir Putin va fi reales pe 17 martie.
Marea istorică franceză Françoise Thom crede că la Moscova au existat de mult planuri de detronare. Renumita istorică vede semne clare ale unei revoluții de palat, în Rusia.
Ce preț trebuie să plătească Ucraina pentru eliminarea lui Putin? Totul, în spatele ușilor închise
În opinia ei, președintele Vladimir Putin nu va fi înlocuit atâta timp cât estul Ucrainei nu este ferm, în mâinile Rusiei. Ea vede moartea lui Alexei Navalnîi ca pe un avertisment pentru Occident.
"Pentru mine, moartea lui pare o palmă de la Vladimir Putin către Occident. Pentru președintele rus, Navalnîi a fost un agent al „Occidentului colectiv”. Putin trimite Occidentului un semnal care spune: voi merge până la capăt și nu-mi poți face rău.
Citeşte şi: Vladimir Putin rămâne „stăpânul” Kremlinului cel puțin până în 2030. „Decizia a fost luată”
Dar este și un semnal pentru ruși. Regimul trece la teroare pură. Putin încerca să-i pună pe ruși de partea lui și să-i „cumpere” cu resursele statului. Acum, că cea mai mare parte a resurselor Rusiei se duc la război, tot ce rămâne este teroarea", susţine Thom.
Thom spune:
"La Kremlin, balanța puterii se schimbă de obicei ca urmare a revoluțiilor de palat. Întrebarea este când. În opinia mea, Putin nu va fi înlocuit atâta timp cât estul Ucrainei nu este ferm în mâinile Rusiei. Pentru că succesorii lui Putin nu vor să facă ei înșiși treaba murdară.
Citeşte şi: Care sunt opţiunile extreme ale lui Vladimir Putin, în viziunea lui Zelenski
Dar, dacă acest lucru este rezolvat, Putin va fi înlocuit, chiar dacă numai pentru a mulțumi Europa și pentru a încerca să depășească sancțiunile."
Istorica detaliază, într-un interviu pentru cotidianul austriac Der Stardard:
Foto: Profimedia Images
"Am impresia că asistăm la începutul sfârșitului regimului său. Rușii văd cum se adună problemele în țara lor. Mulți din aparatul de stat cred că Vladimir Putin împinge țara în zid. În opinia mea, deputinizarea începe încet, la Moscova.
Citeşte şi: Vladimir Putin rămâne „stăpânul” Kremlinului cel puțin până în 2030. „Decizia a fost luată”
Circumstanțele îmi amintesc de sfârșitul lui Stalin, în 1953: a existat deja un fel de destalinizare ascunsă, în timpul vieții sale. Există și alte paralele cu actualul regim al lui Putin. La sfârșitul vieții, Stalin era atât de paranoic încât se pregătea pentru un al treilea război mondial;
A persecutat intelectualii și oamenii cosmopoliți și a militarizat societatea. În același timp, cercurile cele mai intime ale puterii au pregătit destalinizarea, în 1952. Ceea ce s-a întâmplat atunci la Moscova s-ar putea întâmpla din nou astăzi. Multe indicii prevestesc amurgul regimului lui Putin."