Vladimir Putin rămâne „stăpânul” Kremlinului cel puțin până în 2030. „Decizia a fost luată”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 06.11.2023 - 15:12
Vladimir Putin rămâne „stăpânul” Kremlinului cel puțin până în 2030. „Decizia a fost luată” - Foto: Profimedia images

Dictatorul rus Vladimir Putin a decis să candideze la alegerile prezidențiale din martie, ceea ce îi va permite să rămână la putere în Rusia cel puțin până în 2030.

SHARE

Vladimir Putin a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din martie, consolidându-și statutul de lider al Rusiei până cel puțin în 2030. Acest pas vine în contextul în care Kremlinul recunoaște nevoia ca Putin să continue să conducă Rusia într-o perioadă considerată una dintre cele mai periculoase din ultimele decenii.

Vladimir Putin rămâne „stăpânul” Kremlinului cel puțin până în 2030. „Decizia a fost luată”

Surse din interiorul Kremlinului, care au solicitat să-și păstreze anonimatul din cauza sensibilității politice, au dezvăluit că decizia lui Putin de a candida s-a răspândit deja, iar consilierii se pregătesc pentru campania electorală și pentru a-i asigura lui Putin un al doilea mandat.

O sursă diplomatică străină, care a vorbit, de asemenea, sub rezerva anonimatului, a declarat că Putin a luat decizia recent și că va face un anunț în curând.

"Decizia a fost luată - el va candida", a declarat una dintre sursele bine informate de la Kremlin. O confirmare oficială este de așteptat să vină în câteva săptămâni, a spus o altă sursă, susținând astfel rapoartele anterioare ale ziarului Kommersant.

Pentru Putin, alegerile par a fi o formalitate, având în vedere că sondajele de opinie arată că se bucură de o susținere de peste 80% în interiorul Rusiei. Cu sprijinul masiv al statului și al mass-mediei de stat, și cu opoziția limitată a publicului, victoria sa pare asigurată.

Putin s-a instalat „stăpân” în Rusia. Mandatul sau este peste Stalin și Brejnev

Vladimir Putin, căruia Boris Elțîn i-a predat președinția în ultima zi a anului 1999, este deja în funcția de președinte mai mult timp decât orice alt conducător rus de la Iosif Stalin încoace, depășind chiar și mandatul de 18 ani al lui Leonid Brejnev.

Pe 7 octombrie 2023, Putin a împlinit 71 de ani. La scurt timp după aceea, Kremlinul a respins rapoartele potrivit cărora Putin nu se simte bine, considerându-le dezinformări răspândite de Occident.

În 2008, în Federația Rusă a fost stabilit un mandat prezidențial de 6 ani, acesta a început să fie aplicat președinților aleși după adoptarea amendamentelor relevante: începând cu alegerile din 2012.

Datorită modificărilor aduse Constituției Federației Ruse introduse în 2020, Putin are dreptul de a fi ales în funcția de președinte de încă două ori, începând cu 2024, potrivit Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te