Căsnicia tumultuoasă a Prințului Charles cu Diana Spencer

DE Jack Royston | Actualizat: 20.05.2023 - 10:55
O plimbare cu trăsura după ceremonia nunții lui Charles cu Diana

Charles s-a căsătorit cu Prințesa Diana la Catedrala St. Paul în 1981. Asta după ce au început să se întâlnească cu un an mai devreme, când Charles era sub presiunea de a-și găsi dragostea și de a se așeza la casa lui.

SHARE

Diana avea să-i spună mai târziu profesorului ei de retorică faptul că s-au întâlnit de doar 13 ori înainte de a se grăbi în ceea ce s-a dovedit a fi un angajament nefericit.

Charles și Camilla se mai întâlniseră anterior, dar ea era căsătorită cu primul ei soț, Andrew Parker-Bowles, atunci când el s-a căsătorit cu Diana. Camilla făcea încă parte din viața lui, până în punctul în care Diana a avut coșmaruri cu ea, chiar și în timpul lunii de miere.

Diana i-a născut pe William în 1982 și pe Harry în 1984, iar prințesa a spus că au trecut cinci ani până când a primit confirmarea relației dintre Charles și Camilla. Au rămas împreună indiferent de asta până la despărțirea lor în 1992 și divorțul din 1996.

O cădere în dizgrație

Relatarea Dianei despre prăbușirea căsniciei a devenit publică prin intermediul cărții „Diana: Her True Story“, scrisă de Andrew Morton, cu cooperarea ei secretă și publicată în 1992.

_____________________________________

Citește dosarul „Coroana, în sfârșit!”

Lungul drum al prințului Charles către coroana britanică

Căsătoria controversată cu regina Camilla Parker Bowles

GALERIE FOTO Viața unui Rege

_____________________________________

Este posibil ca mass-media să fi făcut glume despre Charles din cauza campaniilor sale pentru cauze de mediu, înainte de acel moment, dar el a fost în continuare foarte popular – până atunci când lumea a aflat pentru prima dată despre infidelitatea sa.

În 1991, un sondaj realizat de Ipsos Mori arăta că 82% dintre britanici considerau că ar fi un rege bun. Până în 1996, anul divorțului său de Diana, procentul scăzuse la 41%.

Harry l-a descris pe Charles
ca pe cineva care «nu era chiar
pregătit pentru a fi părinte»
și a adăugat: «dar să fii părinte
singur? Tata nu a fost niciodată
făcut pentru asta»“

Atât de mare a fost reacția împotriva lui Charles, încât unii membri ai Bisericii Angliei au sugerat că acesta nu ar trebui să devină rege.

George Austin, pe atunci arhidiacon de York, a declarat în decembrie 1993 la emisiunea Today de la BBC Radio 4: „Charles a făcut jurăminte solemne în fața lui Dumnezeu cu privire la căsătoria sa și se pare - dacă zvonurile despre Camilla sunt adevărate - că a început să le încalce aproape imediat. A încălcat încrederea și jurămintele față de Dumnezeu. Cum poate apoi să meargă în Westminster Abbey și să depună jurămintele de încoronare?“.

Austin era cunoscut ca un tradiționalist, iar opiniile sale despre Charles au fost la un moment dat respinse de către arhiepiscopul de Canterbury de atunci, George Carey, ca fiind „teologie de megafon“.

Moartea unei prințese

Prințesa Diana a murit într-un accident de mașină la Paris, în 1997, în timp ce mașina ei era urmărită de paparazzi. William avea 15 ani la acea vreme, iar Harry avea doar 12 ani. Băieții erau cu Charles și cu familia regală la Balmoral, iar regele le-a povestit fiilor săi despre tragedie.

În „Spare“, Harry a scris: „S-a uitat la mine într-un mod ciudat, un mod în care nu se mai uitase până atunci. Cu... teamă? «Ce este, tată?» S-a așezat pe marginea patului. Mi-a pus o mână pe genunchi. «Dragul meu, mami a avut un accident de mașină.» Îmi amintesc că m-am gândit: «Accident... bine. Dar ea e bine? Da?»“.

„Îmi amintesc foarte bine că acest gând mi-a trecut prin minte. Și îmi amintesc că așteptam cu răbdare ca tata să confirme că, într-adevăr, mama era bine. Și îmi amintesc că nu a făcut asta“, a continuat Harry. „A avut loc apoi o schimbare pe plan intern. Am început să îl implor în tăcere pe tata, sau pe Dumnezeu, sau pe amândoi: «Nu, nu, nu!»“.

Harry l-a descris pe Charles ca pe cineva care „nu era chiar pregătit pentru a fi părinte“ și a adăugat: „Dar să fii părinte singur? Tata nu a fost niciodată făcut pentru asta“.

„Ca să fiu corect, a încercat. Seara, strigam jos: Mă duc la culcare, tată! El îmi răspundea mereu vesel: Vin imediat, dragul meu! Fidel cuvântului său, câteva minute mai târziu se așeza pe marginea patului meu. Nu a uitat niciodată că nu-mi plăcea întunericul, așa că mă gâdila ușor pe față până adormeam“, a scris Harry.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te