Care sunt prioritățile de politică externă ale SUA pentru Europa

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 08.06.2018 - 16:58

”Strategia noastră europeană începe prin a recunoaște că Europa este din nou un loc de concurență geopolitică serioasă și trebuie să regândim modul în care regândim rolul SUA și ne mobilizăm aliații.”

SHARE

Wess Mitchell, Secretar de Stat adjunct al SUA, responsabil cu Europa și Eurasia, a prezentat recent principalele direcții de politică externă ale SUA pentru această regiune. 

”Ce a moștenit administrația Trump în 2017? O resetare nereușită a Rusiei, un conflict din Ucraina care costase deja 10.000 de vieți, o linie roșie eșuată în Siria, cel mai mare val de migrație din istoria europeană recentă, o Uniune Europeană care se confruntă cu prima ieșire a unui stat membru, Marea Britanie, din istoria sa, un acord nuclear nefuncțional cu Iranul, care a permis o expansiune iraniană de la Golful Persic până la granițele Israelului, ne mai întâlnită din antichitate”, a spus Wess Mitchell, într-un discurs intitulat ”Legătura trans-atlantică: Conservarea Occidentului”, ținut la sediul Heritage Foundation, celebrul think-thank american. 

Iranul, mărul discordiei

El a avertizat că SUA și Europa trebuie să își asume împreună existența acestor probleme responsabilitățile pentru rezolvarea lor. ”Dacă nu vom aborda împreună aceste probleme, dacă nu vom găsi soluții pentru rezolvarea lor, atât Europa cât și America vor fi dezavantajate”, a spus Mitchell.

El a criticat poziția statelor UE față de Iran. ”Continuarea colaborării cu un Iran care construiește rachete balistice nu este o opțiune (…) Un alt exemplu este North Stream 2. Această conductă va face flancul estic al NATO mai vulnerabil la presiunea Rusiei, va reduce securitatea Ucrainei ca națiune de transit. Va face Europa mai dependentă de monopolurile rusești”, a spus Mitchell.

El a subliniat că multe state membre ale UE împărtășesc preocuparea SUA față de North Stream 2 și lucrează împreună cu America pentru a opri acest proiect. ”Costurile pe termen lung ale neglijării acestor probleme depășesc beneficiile pe termen scurt”, a avertizat Secretarul de Stat adjunct al SUA. 

Rusia și Iran, principalele pericole

Oficialul american a precizat că SUA construiesc mijloacele de autoapărare pentru acele state care sunt direct amenințate de Rusia din punct de vedere militar. În opinia sa, ”Rusia, Iranul și China pun în pericol securitatea noastră colectivă” și i-a îndemnat pe aliații europeni să ia mai în serios aceste amenințări.

”Un loc unde concurența strategică se intensifică în mod dramatic este frontiera estică a Europei. Spațiul din Caucaz, prin Balcani, și până la bazinul dunărean este o regiune a focalizării intereselor Rusiei și teren nou de joacă pentru China”, a spus Mitchell. 

El a precizat că SUA caută "relații mai bune cu Moscova, dar nu le vom plăti sacrificându-ne principiile sau pe prietenii noștri”. ”Vom ridica costurile agresiunii rusești, prin sancțiuni economice, până când președintele Putin va alege o altă cale. 

În ceea ce privește Europa de Est, Mitchel a precizat că SUA lucrează cu aliații săi pentru a construi mijloace de protecție pe termen lung față de influența chineză și rusă: 

  • De-a lungul frontierei de est, asta înseamnă consolidarea sistemelor politice de la frontieră, diversificarea rețelelor energetice, îmbunătățirea rezistenței și disponibilității militarilor lor și încurajarea eforturilor lor de coordonare regională. 
  • În Europa Centrală de Nord, colaborăm cu Polonia și statele baltice pentru a întări capacitățile militare. În Europa Centrală, intensificăm eforturile de combatere a corupției, de dezinformare rusească și de asigurare a unei societăți civile vibrante. 
  • În Balcani, creștem ajutoarele împotriva influenței rusești și ne coordonăm îndeaproape cu UE pentru a aduce o mai mare stabilitate.
  • De-a lungul întregii regiuni, de la Marea Baltică la Marea Neagră, facem progrese ferme în sprijinirea infrastructurii energetice diversificate, prin proiecte precum conducta BRUA, pentru a ne asigura că prietenii noștri au opțiuni diferite de gazul rusesc.
  • Trebuie să ne întărim legăturile cu statele vulnerabile de pe frontiera de est și să le oferim alternative viabile pentru a le menține alături de Occident sau le vom pierde (…) Inițiativele chineze de tipul  ”16 + 1” și ”Belt/Road” sunt proiecte geopolitice care vizează cultivarea influenței și slăbirea solidarității occidentale. 

Ucraina și Georgia, parte a Occidentului

Wess Mitchell a apreciat că Ucraina și Georgia fac parte din Occident. 

"Trebuie să privim Occidentul ca o comunitate a națiunilor democratice unite de istorie, cultură și sacrificiu comun. Unele sunt democrații vechi, unele nu sunt, unele sunt membre ale UE sau NATO, unele nu sunt, unele sunt slabe, unele sunt izolate din punct de vedere geografic, unele sunt expuse, Ucraina și Georgia fac parte din Occident, atât în virtutea istoriei, cât și a alegerilor poporului lor ", a spus el.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te