Când merită să te angajezi în Germania ca muncitor necalificat? Câți bani cheltui lunar?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.11.2024 - 16:47
Când merită să te angajezi în Germania ca muncitor necalificat? Câți bani cheltui lunar? - Foto: freepik.com (rol ilustrativ)
Când merită să te angajezi în Germania ca muncitor necalificat? Câți bani cheltui lunar? - Foto: freepik.com (rol ilustrativ)

Cum trăiesc în Germania românii ca se angajează ca muncitori necalificați? Doi tineri au explicat care sunt cheltuielile pentru cei care merg în acea țară să se angajeze ca muncitori necalificați. Cu ce sumă mai rămân la final de lună?

SHARE

Cum trăiesc în Germania românii ca se angajează ca muncitori necalificați?  Doi tineri  au explicat care sunt cheltuielile pentru cei care merg în acea țară să se angajeze ca muncitori necalificați. 

Când este avantajos să mergi acolo la muncă mai ales dacă nu știi limba?

Când merită să te angajezi în Germania ca muncitor necalificat? Câți bani cheltui lunar?

Mulți români vor să plece să muncească în străinătate, iar Germania este una dintre țările unde trăiesc și muncesc foarte mulți români. 

Însă mulți nu știu nicio meserie și nici limba. Astfel se pot angaja doar ca muncitori necalificați. Salariile nu sunt prea mari însă tot iau mai mulți bani ca în România. 

Citește și: Ce înseamnă un salariu bun pentru românii din Germania? Suma pe care trebuie s-o negociezi la job

Cu toate acestea, o mare parte din salariu se duce pe chirie și cheltuielile curente. 

Există și o soluție pentru a economisi bani. 

Doi tineri români stabiliți în această țară au făcut calculul care scoate la iveală cifrele reale. Ei au publicat recent pe TikTok un videoclip în care analizează, pe hârtie, costurile și câștigurile la care ar trebui să se aștepte cei care plănuiesc să se mute în această țară.

Video AICI!

Ei au încercat astfel să răspundă la întrebarea: „Se mai merită să vii în Germania?”

Cei doi explică faptul că, pentru cei care vin în Germania fără a avea ajutor din partea unei cunoștințe, sunt necesare economii inițiale considerabile.

Citește și: Ce salariu are un român din Germania după 6 ani de muncă? ”E corectă viața asta? Mă întorc acasă”

Astfel, este nevoie de o garanție de aproximativ 1000 de euro pentru chirie – „cauțiunea”, cum o numesc ei. La aceștia se adaugă chiria pe prima lună, estimată la 650 de euro, ceea ce înseamnă că cei care ajung în Germania ar trebui să fie pregătiți cu cel puțin 1650 de euro doar pentru locuință, conform stiridiaspora.ro

„Bun, hai să luăm așa. Punem minimul, nu punem mult. Deci prima dată, ca să știți de ce aveți nevoie, vă trebuie 1000 de euro cauțiune. Ce înseamnă cauțiune? Garanția la chirie. Minimul 1000 de euro, am pus 1000 de euro, în cele mai fericite cazuri 1000 de euro, garanția. După care îți mai trebuie 650 de euro să plătești chiria, o lună, când intri în casă. Deci 1650 de euro. Ăștia trebuie să vii din România cu ei, da? Ca să poți să-ți iei o chirie, să ai unde să stai, să ai unde să dormi, să ai unde să mănânci. Bun, ăștia la început", spun cei doi în clip.

Ce salariu primește un muncitor necalificat și cu ce mai rămâne?

Cei doi continuă să explice și care ar fi câștigul lunar al unui muncitor necalificat, fără cunoștințe de limbă germană, care poate începe cu un salariu de 1800 de euro. În realitate, salariul poate fi chiar mai mic, între 1500 și 1600 de euro. 

Din această sumă, aproximativ 700 de euro sunt direcționați către chirie, rămânând astfel 1100 de euro pentru alte cheltuieli.

Citește și: Românii din Germania pot avea salarii mai mari. Ce document trebuie să depună urgent?

În cazul unei singure persoane, pentru mâncare, suma necesară ar fi de aproximativ 300 de euro, având în vedere că prețurile sunt ridicate. Așadar, rămân aproximativ 800 de euro.

Alte 300 de euro ar costa asigurarea pentru mașină, alte cumpărături. 

Astfel, ar mai rămâne cu 500 - 600 euro lunar. 

Din punctul lor de vedere ar fi mai rentabil să vină un cuplu. Dacă unul dintre parteneri acoperă toate cheltuielile lunare dintr-un salariu de 1800 de euro, celălalt ar putea economisi integral, adică 1800 de euro lunar. Într-un an, un cuplu ar putea pune deoparte aproximativ 18.000 de euro.

Însă cei doi subliniază că în domeniul construcțiilor salariile muncitorilor necalificați pot fi mai mari, însă calculele făcute de ei îi vizează pe cei care lucrează în fast-food sau în vreo fabrică. 

Newsweek a scris de nenumărate ori despre românii care muncesc în Germania. Ei merg acolo pentru că salariile sunt mai mari ca în România, iar condițiile de muncă sunt mai bune. 

Aproximativ 1.000.000 de români trăiesc și muncesc în această țară. 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te