Când apare Sistemul european de securitate cibernetică? Pericolul vine de la Est

DE Florin Budescu | Actualizat: 17.01.2025 - 10:28
Când apare Sistemul european de securitate cibernetică? Pericolul vine de la Est - Foto: Freepik/DC Studio
Când apare Sistemul european de securitate cibernetică? Pericolul vine de la Est - Foto: Freepik/DC Studio

Când apare Sistemul european de securitate cibernetică? Pericolul vine de la Est. Uniunea Europeană face un pas important în fața creșterii amenințărilor cibernetice.

SHARE

Când apare Sistemul european de securitate cibernetică? Pericolul vine de la Est. Uniunea Europeană face un pas important în fața creșterii amenințărilor cibernetice, cu un nou regulament.

Prin acesta, crează un sistem comun de apărare cibernetică, pentru toate statele membre, cu scopul de a asigura o reacție rapidă și coordonată, în fața atacurilor cibernetice de amploare.

Când apare Sistemul european de securitate cibernetică? Pericolul vine de la Est

Regulamentul privind solidaritatea cibernetică, propus de Comisie în aprilie 2023, și adoptat în decembrie 2024, a fost publicat pe 15 ianuarie în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și intră în vigoare peste 20 de zile.

Regulamentul UE stabilește măsuri de consolidare a capacităților de la nivelul Uniunii pentru detectarea amenințărilor și a incidentelor de securitate cibernetică, pregătirea legată de acestea și răspunsul la acestea.

Regulamentul privind solidaritatea cibernetică cuprinde trei acțiuni:

Un scut european de securitate cibernetică: Cunoscut și sub numele de Sistemul european de alertă privind securitatea cibernetică, acesta va cuprinde o serie de centre de operațiuni de securitate (SOC) naționale și transnaționale în cadrul blocului, concepute pentru a exploata puterea inteligenței artificiale și a analizei pentru a detecta și partaja avertismentele privind amenințările.

Citeşte şi: Italia: Ministerul de Externe şi aeroporturile din Milano, ţinte ale unui atac cibernetic al rușilor

Un mecanism de urgență cibernetică: conceput pentru a îmbunătăți pregătirea și răspunsul la incidente, în primul rând prin intermediul unei rezerve de securitate cibernetică a UE, conform Economica.net.

Aceasta va fi compusă din „furnizori de încredere” preselectați din sectorul privat, care pot fi desfășurați la cererea UE sau a statelor membre pentru a ajuta la rezolvarea incidentelor majore de securitate.

Mecanismul de urgență cibernetică promite, de asemenea, să sprijine ideea de asistență reciprocă între statele membre afectate de incidente. Și selectarea și testarea periodică a vulnerabilității sectoarelor infrastructurilor critice, cum ar fi sănătatea și finanțele.

Citeşte şi: Atac cibernetic asupra site-ului Ministerului Apărării a fost respins de specialiştii instituției

Sectoarele care urmează să fie testate vor fi selectate în funcție de o evaluare comună a riscurilor la nivelul UE.

Un mecanism de revizuire a incidentelor de securitate cibernetică: conceput pentru a evalua și revizui incidentele grave la cererea Comisiei Europene sau a autorităților naționale.

Agenția de securitate ENISA va efectua revizuirea și va furniza un document privind lecțiile învățate care va conține recomandări pentru îmbunătățirea posturii de securitate a blocului comunitar.

Măsuri suplimentare în sectoarele critice

Adoptarea „Actului privind Solidaritatea Cibernetică” vine într-un moment critic, pe fondul intensificării atacurilor asupra infrastructurilor esențiale și a rețelelor digitale din Europa.

De aceea, UE vrea și o protecție a infrastructurilor critice: sectoarele esențiale, precum Transporturile, Energia și Comunicațiile, vor beneficia de măsuri suplimentare de protecție și monitorizare.

În România, aproximativ 6.000 de incidente de securitate se întâmplă în fiecare zi la adresele cu domeniile ”.ro’‘, potrivit directorului general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI Bucureşti), Victor Vevera.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te