Cancelarul austriac Karl Nehammer afirmă că nu este momentul potrivit pentru extinderea spaţiului Schengen, întrucât ”extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecţia frontierelor externe funcţionează”.
El apără veto-ul împotriva României şi Bulgariei şi chiar ia în calcul controale extraordinare la graniţa cu Italia, având în vedere situaţia din Lampedusa.
Potrivit Der Standard, din cauza situaţiei din Lampedusa, cancelarul a avut o discuţie telefonică cu omologul său din Italia, Giorgia Meloni, informează News.ro.
Citește și: Radu Dinescu, UNTRR: 2,4 miliarde € pagube, 6 ore petrecute în vamă pentru că nu suntem în Schengen
Într-un interviu acordat ziarului "Kleine Zeitung", cancelarul a răspuns cu "Da" la întrebarea: "Vom controla în curând şi frontiera cu Italia, după ce Lampedusa a declarat starea de urgenţă?".
Potrivit lui Nehammer, autorităţile austriece au intensificat operaţiunile de dragare în zona de frontieră cu Italia ca răspuns la instituirea stării de urgenţă în Lampedusa.
"Urmărim acest lucru. Este vorba despre lupta împotriva rutelor de contrabandă", a declarat el.
Cancelarul Austriei, despre intrarea României în Schengen: „Nu este momentul potrivit”
În pofida nemulţumirilor din România şi Bulgaria faţă de refuzul Austriei de a admite cele două ţări în spaţiul Schengen fără controale la frontierele UE, cancelarul îşi menţine veto-ul.
"Extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecţia frontierelor externe funcţionează. Acesta nu este momentul potrivit", a subliniat el pentru "Kleine Zeitung".
El s-a referit la controalele temporare la frontierele dintre ţările Schengen, care sunt justificate, printre altele, de presiunea migraţiei la frontierele externe ale UE.
Citește și: Austria nu ne vrea în Schengen, dar și-a dublat importurile din Rusia. Kovesi, chemată să ancheteze
România a ameninţat recent că va da în judecată Austria din cauza veto-ului.
Între membrii Schengen, frontierele nu sunt controlate ca atare. Cu toate acestea, este posibil să se introducă controale extraordinare pentru o perioadă justificată de timp.
Franţa, de exemplu, controlează frontiera cu Italia din cauza pericolului terorismului şi a imigraţiei ilegale.
Austria controlează deja frontierele cu Ungaria şi Slovenia, având în vedere presiunea migratorie la frontierele externe ale UE.