UPDATE După ce euro a atins marți cel mai ridicat prag din istorie, 4.8078 lei, cursul s-a menținut oarecum stabil și nu a mai scăzut sub pragul psihologic de 4,80 lei. Astăzi, cotația monedei europene a fost într-o scădere ușoară, de 0,05%, atingând valoarea de 4.8074 lei.
Gramul de aur a atins luni valoarea de 240,4606 lei (faţă de 233,5122 lei pentru un gram în ședința de vineri) și a atins cel mai mare nivel din istorie în faţa leului. Marți și miercuri prețul a scăzut ușor, ajungând la valoarea de 234,1367 lei pentru un gram.
____________________________________________________________
Pentru a treia zi consecutiv prețul acțiunilor de la Bursa de Valori București a continuat să scadă accentuat și miercuri 26 februarie, pe fondul temerilor legate de epidemia de coronavirus.
Daca vineri, 21 februarie, la închidere zilei de tranzacționare, indicele BET avea valoarea de 10102 puncte, miercuri la prânz, după doar 3 zile negre pe bursă, acesta a scăzut până la 9564 de puncte.
Așa arăta tabloul de tranzacționare al Bursei de la București pentru a treia zi consectiv
În acest moment, pe piața de la Bucurerști s-a instalat panica. Mulți investitori își vând acțiunile și se pun la adăpost, în speranța că vor specula scăderile și vor putea cumpăra peste o perioadă la prețuri mai bune.
Dar nimeni nu poate anticipa cât va dura această perioadă. Mai mult, analiștii spun că, de data asta, pare a fi o criză fundamentată, care este posibil să fie de lungă durată.
Scăderea indicelui BET în ultimele 3 zile de tranzacționare de la BVB
Vineri la închidere, prețul unei acțiuni SNP Petrom, era de aproximativ 0,45 lei. Astăzi, la ora 12.00 același titlu se tranzacționa la 0,3845 lei. De altfel toate companiile din domeniul energiei de la BVB au suferit corecții. Indicele BET-NG care urmărește evoluția acestora a scăzut în doar 3 zile de la 752 puncte, la doar 703 puncte.
Scăderea indicelui BET-NG în ultimele 3 zile de tranzacționare de la BVB
Aceeași evoluție și în rândul companiilor financiare de la BVB. Indicele BET-FI a suferit și el o scădere de peste 6000 de puncte, de la aproape 52.000 de puncte, la 48481 puncte, miercuri la ora 12.00.
În doar trei ore de tranzacționare, miercuri 26 februarie, indicele BET-FI suferise o corecție de 2,61%, iar BET-NG de 2,31%.
Scăderea indicelui BET-FI în ultimele 3 zile de tranzacționare de la BVB
Indicele pan-european STOXX 600 a închis în declin cu 1,8%, extinderea epidemiei în afara Chinei făcându-i pe investitori să reanalizeze posibilul impact economic. Capitalizarea indicelui STOXX a scăzut după închiderea de vineri cu aproape 700 de miliarde de dolari.
Anterior acestui declin, indicii bursieri au atins niveluri record la nivel mondial, datorită speranţelor că epidemia va fi limitată la China, iar efectele adverse vor fi combătute de banca centrală a acestei ţări cu măsuri de stimulare, în pofida avertismentelor care indicau contrariul.
„Roșu” e culoarea dominantă pe Bursele mondiale
Componentele bancară şi de asigurări a indicelui european au condus declinul acţiunilor, interesul investitorilor pentru plasamente sigure determinând o scădere a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale.
Banca germană Commerzbank a înregistrat cea mai slabă performanţă în indicele bancar, închizând cu circa 5,8%, în timp ce asigurătorul Legal & General Group a consemnat cea mai slabă performantă în indicele de profil.
Marţi au fost publicate şi date economice negative în zona euro. Astfel, activităţile economice din Germania au stagnat în trimestrul patru, din cauza scăderii exporturilor.
Indicele german DAX a scăzut cu 1,88%, în timp ce indicele italian FTSE MIB a coborât cu 1,4%, pe fondul informaţiilor privind limitarea călătoriilor către Italia de către băncile majore.
Acţiunile companiilor aeriene au continuat să scadă marţi, titlurile Lufthansa, EasyJet şi Ryanair coborând cu 1,5%-3,6%.
Și acţiunile de pe Wall Street au continuat declinul provocat de epidemia de coronavirus, după ce ședinţa bursieră de luni a marcat cea mai slabă evoluţie a pieţei din ultimii doi ani.
Indicele Dow Jones Industrial Average a coborât cu aproape 900 de puncte, pe lângă cele 1.000 de puncte pierdute luni; Indicele S&P 500 a scăzut cu 6,3% în două zile, cel mai mult după august 2015, relatează CNBC.
O combinaţie de factori a speriat investitorii şi a provocat trecerea pe scădere a indicelui Dow Jones, după ce începuse şedinţa în creştere, între aceştia numărându-se un declin al randamentului titlurilor de Trezorerie cu scandeţa de 10 ani şi comentariile oficialilor din domeniul sănătăţii legate de o posibilă epidemie în Statele Unite.
Indicele Dow Jones a scăzut cu 3,1%, indicele S&P 500 a coborât cu 3%, iar indicele Nasdaq Composite cu 2,8%, intrând în teritoriu negativ în acest an.