Bulgaria înarmează Paza de coastă cu rachete din cauza Rusiei, dar Moscova deține o fâșie strategică.
Denkov a subliniat că Bulgaria trebuie să-și dezvolte forțele navale, astfel încât acestea să fie pregătite să apere țara.
Bulgaria înarmează Paza de coastă cu rachete din cauza Rusiei, dar Moscova deține o fâșie strategică
„În acest moment, nu vedem nicio ameninţare directă la adresa porturilor bulgare, dar forţei i se răspunde doar cu forţă. De aceea am început să cumpărăm rachete pentru paza de coastă, astfel încât nimeni să nu îndrăznească să se apropie de apele noastre de coastă", a spus el, potrivit novinite.com.
Denkov a adăugat că interesul național al Bulgariei este să țină cât mai departe de granițele statului „statul agresor reprezentat de Rusia”.
„Acesta este și motivul pentru care Bulgaria sprijină Ucraina în toate privințele.”
„Politicienii ruși au afirmat de multe ori că după Ucraina vor urma republicile baltice și Moldova. A sosit momentul ca cetățenii bulgari să deschidă ochii și să vadă că există un agresor care vrea să-și recapete influența imperială", a subliniat Denkov.
Dar „statul agresor” are o proprietate strategică chiar pe coasta bulgară.
Amplasat pe o porțiune de plajă izolată de pe coasta de sud a Mării Negre a Bulgariei și cuibarit printre copaci se află un complexul hotelier întins Kamcia, cu săli de sport, o școală, centre de conferințe și chiar un observator de astronomie, totul deținut de Guvernul municipal al Moscovei, atât clădirile, cât și terenul de sub ele.
Rușii au restricționat accesul la proprietate
Terenul din satul Bliznați, la 25 de kilometri sud de orașul stațiune Varna, a fost achiziționat de Moscova în 2008, în ciuda unei legi bulgare la acea vreme care interzicea persoanelor fizice sau companiilor străine să facă astfel de achiziții.
Citește și: Consilierul lui Zelenski ironizează România privind dronele. „N-avem nevoie de tăcerea mieilor”
Nu numai că autoritățile de la Moscova au achiziționat pe malul mării, ci au plătit mult sub prețul pieței. În plus, Sofia a adus milioane de bani proprii pentru a construi o nouă conductă de apă în complex, potrivit rferl.org.
Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022 a făcut din proprietatea pe malul Mării Negre un loc mai strategic ca niciodată pentru armata rusă.
Citește și: SUA trimit avioanele de război în România după atacurile cu drone de la Dunăre. Ce vor face rușii?
În 2022, Moscova a anunțat că, din cauza situației geopolitice și economice dificile - o referire la războiul din Ucraina și la sancțiunile care au urmat - a decis să suspende operațiunile de la Kamcia, accesul la complex fiind restricționat.
Cu alte cuvinte, nimeni nu știe ce se întâmplă acolo.