SUA trimit avioanele de război în România după atacurile cu drone de la Dunăre. Ce vor face rușii?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 08.09.2023 - 19:11
Avioane F-35 ale Forțelor Aeriene ale SUA - Foto: Profimedia Images

SUA acționează de urgentă și trimit avioanele de război pregătite să intervină imediat, după ce mai multe bucăți de dronă au fost găsite căzute în România.

SHARE

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a avut o întrevedre cu ministrul Apărării Angel Tîlvăr și a anunțat că, în contextul agresiunilor în creștere ale Rusiei la granița României, Forțele Aeriene ale SUA vor desfășura aeronave de luptă în țara noastră pentru a sprijini misiunile NATO de supraveghere aeriană.

SUA trimit avioanele de război în România după atacurile cu drone de la Dunăre

Ambasadoarea americană a reiterat îngrijorarea Statelor Unite cu privire la securitatea în zona Mării Negre, din cauza atacurilor repetate și ilegale ale Rusiei asupra infrastructurii portuare din Ucraina, în zona Dunării.

Ministrul român al apărării a apreciat puternica solidaritate exprimată de aliați, după informarea privitoare la situația de securitate făcută de România în cadrul sesiunii Consiliului Nord-Atlantic de ieri.

Citește și: Stoltenberg, despre dronă: Ce spune NATO. Există vreo probă de atac intenţionat?

„Am luat măsuri suplimentare de securitate în zona de graniță, prin întărirea monitorizării şi securizării spațiului aerian. Așa după cum a spus şi secretarul general NATO joi, Alianța  a crescut semnificativ prezența în regiunea Mării Negre. Pentru noi este primordială siguranța cetățenilor noștri, mai ales a celor din comunitățile din proximitatea atacurilor brutale ale Federației Ruse asupra porturilor civile ucrainene”, a declarat Angel Tîlvăr, se arată într-un comunicat al MApN.

Ea a asigurat România de angajamentul deplin al guvernului american în consolidarea capacităților României și ale NATO pentru apărarea teritoriului comun aliat, cu o atenție specială asupra flancului estic.

Citește și: Reacţia NATO, după incidentul cu drona găsită în Tulcea: „Puternică solidaritate cu România”

Ambasadoarea Kavalec a exprimat dorința Statelor Unite de a continua să sprijine România în protejarea eficientă a teritoriului național, inclusiv prin desfășurarea iminentă a aeronavelor de luptă ale Forțelor Aeriene ale SUA în România, în vederea întăririi misiunilor NATO de supraveghere aeriană, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării.

Reacția NATO, după incidentul cu drona găsită în România

România a informat aliaţii NATO despre faptul că a găsit pe teritoriul său resturi de la o posibilă dronă în cadrul reuniunii de miercuri a Consiliului Nord-Atlantic, iar aliaţii şi-au exprimat o puternică solidaritate cu România.

"Autorităţile române au confirmat că resturi, posibil de la o dronă, au fost găsite pe teritoriul României, în apropierea graniţei cu Ucraina. Autorităţile române investighează incidentul. România a informat aliaţii NATO despre acest incident în cadrul reuniunii de astăzi a Consiliului Nord-Atlantic, iar aliaţii şi-au exprimat o puternică solidaritate cu România”, se spune în declaraţia purtătorului de cuvânt.

"Începând de anul trecut, ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO şi-a sporit semnificativ prezenţa în regiunea Mării Negre”, reaminteşte Dylan White.

"Continuăm să monitorizăm îndeaproape situaţia şi rămânem în contact strâns cu aliatul nostru, România", transmite NATO în finalul declaraţiei.

Bucăți de dronă rusească găsită în Tulcea

Această decizie survine în contextul atacurilor constante ale Rusiei asupra portului Izmail, situat la granița dintre România și Ucraina, iar la începutul săptămânii au fost descoperite fragmente de drone rusești pe teritoriul României.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat, miercuri, în timpul unei vizite la Plauru, în judeţul Tulcea, că au fost găsite bucăţi ”care pot fi dintr-o dronă” rusească. Declaraţiile sale vin la o zi după ce preşedintele Klaus Iohannis afirma că nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România.

 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că în cazul în care se confirmă că aceste elemente găsite pe teritoriul României provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situaţie ar fi complet inadmisibilă şi o violare gravă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României, stat aliat NATO.

Rusia continuă atacurile la granița României

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au distrus 16 drone care se îndreptau spre orașul portuar sudic Odesa în primele ore ale zilei de vineri. 

În total, 20 de drone Shahed au fost lansate în direcția regiunii Odesa, a precizat forța aeriană ucraineană într-o declarație pe Telegram.

"Unitățile de rachete antiaeriene, avioanele de luptă, grupurile de foc mobile ale Forțelor Aeriene și apărarea aeriană a altor componente ale Forțelor de Apărare ucrainene au fost folosite pentru a respinge atacul", a precizat aceasta.

Regiunea Odesa a fost supusă în ultimele săptămâni unor tiruri intense din partea forțelor rusești, vizând în principal instalații portuare folosite pentru exporturile de alimente, oficialii ucraineni acuzând Kremlinul că încearcă să creeze o "criză alimentară" prin aceste atacuri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te