Bulgaria cumpără un sistem de militar german, cu care apără și România. Costă 140.000.000 €

DE Florin Budescu | Actualizat: 07.08.2024 - 13:47
Bulgaria achiziţionează un sistem de apărare antiaeriană german. Care este rolul României? - Foto: Wikimedia/Boevaya mashina/CC BY-SA 3.0
Bulgaria achiziţionează un sistem de apărare antiaeriană german. Care este rolul României? - Foto: Wikimedia/Boevaya mashina/CC BY-SA 3.0

Bulgaria cumpără un sistem de militar german, cu care apără și România. Costă 140.000.000 €. Comitetul de Apărare a aprobat propunerea guvernului, ca Bulgaria să achiziționeze sisteme germane de rachete antiaeriene.

SHARE

Bulgaria cumpără un sistem de militar german, cu care apără și România. Costă 140.000.000 €. Comitetul de Apărare a aprobat propunerea guvernului, ca Bulgaria să achiziționeze sisteme germane de rachete antiaeriene IRIS-T .

Faza inițială a proiectului, care presupune achiziționarea acestor sisteme, este evaluată la peste 356 de milioane de leva. În plus, există potențialul de a procura până la cinci unități, dintr-o versiune diferită a sistemului.

Bulgaria achiziţionează un sistem de apărare antiaeriană german. Care este rolul României?

Acest proiect face parte din European Sky Shield Initiative. Amiralul șef al Apărării, Emil Eftimov, a asigurat că aceste sisteme sunt la egalitate cu sistemele ruseşti S-300, utilizate în prezent, în ceea ce privește capabilitățile de apărare antiaeriană bulgare:

„Complexul SLX are o gamă care se suprapune cu S-300. Având în vedere dezvoltarea viitoare a sistemului, cred că ne vom baza chiar pe capacitățile existente.”

Decizia comisiei urmează să fie discutată în plen, săptămâna aceasta. Membrii comisiei au susținut de asemenea un memorandum cu Turcia, privind operațiunile transfrontaliere, în cadrul protecției spațiului aerian, și un memorandum cu România, pentru stabilirea unui cartier general, pentru un comandament regional de operațiuni speciale, conform Novinite.

Citeşte şi: VIDEO Ucraina primește sistemul antiaerian Skynex de 91.000.000$. Poate distruge 1000 drone pe minut

Treizeci și șase de ani mai târziu și pe fondul unui război de doi ani și jumătate, în apropiere, agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, Bulgaria face o mișcare semnificativă, pentru a-și reînnoi sistemele de apărare aeriană.

Ultima actualizare majoră a fost în 1988, odată cu achiziția complexului S-300 de la Uniunea Sovietică. La 1 august anul acesta, guvernul interimar al premierului Dimităr Glavchev va finaliza achiziția sistemului de rachete antiaeriene IRIS-T SLM, din Germania, costând peste 356 de milioane de leva.

Ministerul Apărării a confirmat că a fost deja semnat un contract cu producătorul Diehl Defence. Această achiziție nu include doar sistemele inițiale, dar deschide și ușa pentru achiziționarea altor modificări moderne.

Citeşte şi: Rușii, pregătiți să vâneze F-16 pe frontul din Ucraina. Au ascuns un sistem antiaerian Buk la Donețk

Dar ce este IRIS-T și de ce este semnificativă adoptarea lui, mai ales în climatul geopolitic actual? Lucrările la IRIS-T au început oficial în anii 1990, deși rădăcinile sale se află cu cel puțin 15 ani mai devreme.

Scopul a fost crearea unei rachete aer-aer, cu rază scurtă de acțiune, care să înlocuiască americanul Sidewinder, folosit de țările NATO.

Germania a condus acest program internațional cu participarea Italiei, Suediei, Greciei, Canadei și Ungariei. În anul 2007, au început lucrările de adaptare a sistemului de apărare aeriană, rezultând IRIS-T SLM, care a fost testat în anul 2015.

Citeşte şi: Dogfight cu avioane F-16 si F-18 deasupra României. Ce țări s-au confruntat și cine a câștigat

Sistemul IRIS-T SLM poate viza obiecte aflate la o distanță de până la 40 km, care zboară la altitudini de până la 20.000 de metri. Include un vehicul de comandă, mai multe lansatoare, camioane cu unități radar și vehicule de sprijin.

Fiecare baterie poate angaja simultan 24 de ținte. Sistemul a fost deja testat în Ucraina, dovedindu-și capacitățile în situații de luptă.

În iunie, Diehl Defense a dezvăluit o nouă variantă, IRIS-T SLX, cu o autonomie extinsă de până la 80 de kilometri.

Şase complexe

Această nouă versiune menține compatibilitatea cu muniția SLM, permițându-i să gestioneze diverse ținte, inclusiv rachete de croazieră și elicoptere.

Dacă parlamentul aprobă propunerea, Bulgaria ar putea achiziționa până în 2032 până la șase complexe IRIS-T SLM (cost - 140 de milioane de euro) și un IRIS-T SLX, înlocuind rolul pe care îl deține în prezent S-300 în protejarea activelor strategice.

Deși achiziționarea de sisteme moderne de apărare aeriană este un pas semnificativ, mai rămân câteva provocări potențiale. În primul rând, există termenul de livrare.

Câţiva ani

Planul guvernului repartizează costurile de achiziție pe 52 de luni, ceea ce înseamnă că ar putea trece peste patru ani până când prima baterie va ajunge în Bulgaria.

Capacitatea de producție a Diehl Defense este un alt factor, deoarece Germania, Austria, Estonia, Letonia și Slovenia au plasat deja comenzi pentru peste 20 de sisteme.

Producătorul se așteaptă să finalizeze cel mult patru sisteme în acest an și opt până în 2025. Aceasta înseamnă că ar putea trece câțiva ani până când comanda Bulgariei să fie îndeplinită, în special cu posibilitatea ca sisteme suplimentare să fie alocate Ucrainei din cauza conflictului în curs.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te