Tokyo este, de asemenea, îngrijorat de cooperarea în creștere în domeniul apărării dintre China și Rusia.
De aceea, Guvernul japonez a sporit cheltuielile de Apărare ale țării cu 6,5%. Este încă cu mult în urmă bugetelor de apărare ale Statelor Unite și ale Chinei, dar, potrivit experților, este un semn care arată o continuare a creșterii bugetului Apărării.
Din punctul de vedere al Japoniei, Rusia se află și ea pe lista amenințărilor, implicit. Coreea de Nord se află în fruntea listei, deoarece Kim Jong-un este considerat imprevizibil și are rachete nucleare capabile să ajungă în toată Japonia.
Citește și
SUA și Japonia pregătesc un plan de operațiuni pentru apărarea Taiwanului
JO de la Beijing: Japonia se alătură boicotului diplomatic
China este pentru Tokyo cea mai gravă amenințare, Beijingul având în mod continuu activități agresive, își trimite navele pe insulele în litigiu pe care Japonia le controlează și cere ca Tokyo să le returneze.
Tendința Japoniei de a-și consolida apărarea a devenit clară sub fostul premier japonez Shinzo Abe, care a redenumit Agenția de Apărare a țării, revenind la denumirea de Ministerul Apărării, deși oficial Japonia nu are o armată.
Abe a declarat la un moment dat că Tokyo ar trebui să poată efectua o lovitură nucleară preventivă asupra bazelor inamice dacă acestea reprezintă o amenințare pentru Japonia, referindu-se la Coreea de Nord, China și Rusia.