Bugetul Consiliului UE, blocat până când Ucraina primește Patriot. Țările vecine nu vor să le dea

DE Adina Mutăr | 11.04.2024 - 19:45
Bugetul Consiliului UE, blocat până când Ucraina primește Patriot. Țările vecine nu vor să le dea - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Bugetul Consiliului UE, blocat până când Ucraina primește Patriot. Țările vecine nu vor să le dea. Parlamentul European s-a întrunit la Bruxelles joi, 11 aprilie, cu un vot privind aprobarea bugetului Consiliului UE pe ordinea de zi.

SHARE

Bugetul Consiliului UE, blocat până când Ucraina primește Patriot. Țările vecine nu vor să le dea.

După o intervenție a fostului prim-ministru belgian, acum deputat în Parlamentul European (PE), Guy Verhofstadt, s-a decis blocarea aprobării bugetului.

515 de deputați europeni au votat pentru și 62 împotriva moțiunii lui Verhofstadt de a refuza descărcarea bugetului Consiliului UE până când liderii europeni vor fi de acord să sprijine Ucraina cu sisteme suplimentare de apărare aeriană Patriot.

Bugetul Consiliului UE, blocat până când Ucraina primește Patriot. Țările vecine nu vor să le dea

În timpul nopții 10-11 aprilie, Rusia a exploatat deficitul critic de rachete interceptoare aeriene Patriot al Kievului.

Rachetele rusești și-au lovit țintele în marea majorite, Ucraina neavând o apărare antiaeriană pe măsură. Ca urmare, a fost lovită infrastructura energetică din Ucraina.

Miercuri, 10 aprilie, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că el și echipa sa au identificat 100 de sisteme Patriot deținute în întreaga lume, iar în unele „țări vecine”, nenumite, foloseau mai mult de un sistem complet pentru a păzi un singur aeroport.

Citește și: VIDEO Ucraina, pradă ușoară pentru Putin, după ce a rămas fără rachete Patriot care costă 4.000.000$

Țările vecine Ucrainiei care au sisteme Patriot, printre care și România, urmăresc să-și actualizeze sistemele de apărare în urma agresiunii în creștere a Rusiei, nu să le dea.

Agenția NATO pentru achiziții a semnat un contract în comun pentru 1.000 de rachete Patriot pentru dotarea Germaniei, Olandei, României şi Spaniei.

Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NSPA) a atribuit un contract către Compania COMLOG / Germania, pentru fabricarea rachetelor în Europa, care vor fi omologate printr-un acord de către Guvernul Statelor Unite ale Americii.

Citește și: Ucraina cere sisteme PATRIOT din țările NATO „care le au, dar nu le folosesc”. Trimite și România?

În cadrul acestei achiziții multinaționale consolidate, care utilizează principiile Inițiativei Europene de Apărare Aeriană ESSI (European Sky Shield Initiative), România va achiziționa 200 de rachete PAC-2 GEM-T.

Costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete destinat completării stocurilor de luptă ale armatei române este de 1,09 miliarde de euro fără TVA, în care sunt incluse piese de schimb și servicii conexe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te