Bombardiere chineze şi ruseşti au dat târcoale Japoniei. Tokyo protestează

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 24.05.2022 - 19:40
Bombardiere chineze şi ruseşti au efectuat un zbor comun în apropierea teritoriului japonez. / Foto: Profimedia

Bombardiere chineze şi ruseşti au efectuat un zbor comun în apropierea teritoriului japonez, a anunţat ministrul nipon al Apărării Nobuo Kishi, precizând că Tokyo a protestat oficial pe lângă Beijing şi Moscova, exprimându-şi 'gravele îngrijorări'.

SHARE

Acest zbor sino-rus a coincis cu desfăşurarea marţi la Tokyo a summitului 'Quad', o alianţă informală care reuneşte SUA, Japonia, Australia şi India, toate preocupate de influenţa militară în creştere a Chinei în regiunea Asia-Pacific.

'Două bombardiere chineze s-au alăturat la două bombardiere ruseşti în Marea Japoniei şi au efectuat un zbor grupat spre Marea Chinei de Est', a declarat Kishi presei.

După aceea, patru avioane în total, între care probabil alte două bombardiere chineze şi două bombardiere ruseşti 'au operat un zbor grupat dinspre Marea Chinei de Est spre Oceanul Pacific', a adăugat ministrul nipon.

Citește și: VIDEO NATO, demonstraţie de forţă în Mediterană, cu portavionul USS Harry S. Truman element central

Un avion rusesc de supraveghere şi de recunoaştere a zburat marţi la nord de insula Hokkaido (din nordul Japoniei) până la insula Noto (centrul Japoniei), a afirmat în continuare Kishi, calificând aceste acţiuni deosebit de 'provocatoare' în ziua summitului 'Quad' la Tokyo.

'Prin canale diplomatice ne-am exprimat gravele noastre îngrijorări din punctul de vedere al ţării noastre şi al securităţii regionale', a spus Kishi.

'În timp ce comunitatea internaţională răspunde la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, faptul că China a întreprins astfel de măsuri în colaborare cu Rusia (...) este preocupant. Acest lucru nu poate fi subestimat', a adăugat el.

Citește și: Teoria conspirației în China: Variola maimuței, „scăpată deliberat din laboratoarele SUA”

China a confirmat zborurile

Beijingul a confirmat respectivele zboruri, afirmând că ele făceau parte din 'planul anual de cooperare militară' între China şi Rusia.

'La 24 mai, forţele aeriene din cele două ţări au organizat şi desfăşurat o patrulă aeriană strategică comună de rutină în spaţiul aerian al Mării Japoniei, Mării Chinei de Est şi al zonelor maritime din Pacificul de Vest', a declarat Ministerul Apărării chinez într-un comunicat.

Separat, liderii ţărilor Quad au avertizat marţi într-un comunicat împotriva tentativelor 'de a modifica status quo-ul prin forţă', evitând totuşi să menţioneze în mod explicit Rusia şi China.

Comunicatul Quad se referea la războiul din Ucraina şi făcea aluzie la activităţile militare pe care China este acuzată în mod regulat că le desfăşoară în regiune.

Avioanele chineze şi ruseşti nu au intrat cu toate acestea în spaţiul aerian japonez şi este pentru a patra oară când astfel de zboruri de grup au loc în apropierea Japoniei din noiembrie anul trecut, a declarat ulterior Ministerul Apărării nipon pentru AFP.

Japonia, care are dispute frontaliere cu vecinii săi chinez, rus şi sud-coreean, efectuează cu regularitate zboruri cu avioane de vânătoare pentru a-şi proteja spaţiul aerian, notează agenţia de presă franceză.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.