Un hashtag privind această teorie a conspirației a atras peste 51 de milioane de vizualizări pe Weibo începând de luni.
Boala a devenit un subiect tendențios pe platformă după ce au fost descoperite cazuri în Marea Britanie, Spania și Australia.
Speculațiile din rețelele de socializare se concentrează în jurul unui raport din 2021 privind un exercițiu de biosecuritate, realizat de o organizație non-guvernamentală din SUA, cunoscută sub numele de Nuclear Threat Initiative (NTI).
Raportul descrie un scenariu ipotetic pentru o epidemie de variolă a maimuțelor, care a fost scos din context de către utilizatorii chinezi de pe rețelele de socializare pentru a sugera că SUA știau dinainte de pandemie.
NTI, creată de filantropul Ted Turner și politicianul democrat Sam Nun, modelează răspunsurile la armele de distrugere în masă, concentrându-se asupra atacurilor nucleare, cibernetice, biologice, radiologice și chimice.
Un influencer de pel Weibo, Shu Chang, care are 6,41 milioane de urmăritori, a avansat ipoteza că raportul constituie „un plan al SUA de a răspândi virusul variolei maimuței modificat în laborator”.
Citește și
VIDEO Londra trimite în Marea Neagră nave de război să escorteze transportul de cereale ucrainene
Henry Kissinger, la Davos: „Este nevoie de pace în Ucraina, chiar dacă Rusia ia teritorii”
După izbucnirea epidemiei de Covid, NTI a colaborat cu Conferința de Securitate de la München (MSC) pentru a desfășura un exercițiu de tip „tabletop" care vizează reducerea amenințărilor biologice.
Exemplul pe care l-au ales pentru exercițiu a fost „o tulpină neobișnuită de virusul variolei maimuței".
În cadrul exercițiului, cele două grupuri au modelat un focar de variolă de maimuță într-o țară fictivă numită „Brinia”, care în cele din urmă se răspândește la nivel global, măsurând-se răspândirea pe parcursul a 18 luni.
În scenariu, focarul inițial a fost cauzat „de un atac terorist care a folosit un agent patogen creat într-un laborator cu dispozitive inadecvate în materie de biosecuritate și cu o supraveghere slabă".
Până la sfârșitul exercițiului, pandemia fictivă s-a soldat cu peste trei miliarde de cazuri și 270 de milioane de decese în întreaga lume.