Bomba de 40.000 $ care devastează tot a început să fie produsă în masă, de Rusia

DE Florin Budescu | Actualizat: 28.03.2024 - 12:17
Bomba de 40.000 $ care devastează tot a început să fie produsă în masă, de Rusia - Foto: Flickr/ipernity
Bomba de 40.000 $ care devastează tot a început să fie produsă în masă, de Rusia - Foto: Wikimedia/ DAVID HOLT/CC BY-SA 2.0

Bomba de 40.000 $ care devastează tot a început să fie produsă în masă, de Rusia. Este fosta bombă "neinteligentă" produsă de URSS.

SHARE

Bomba de 40.000 $ care devastează tot a început să fie produsă în masă, de Rusia. Este fosta bombă "neinteligentă" produsă de URSS, căreia i se adaugă acum un sistem de plasare, considerat un "schimbător de joc" (trad. eng. game changer), în teatrul de război.

Conflictul din Ucraina continuă, sfidând orice noțiune despre vreo încetare iminentă a ostilităților. Acest lucru poate fi observat în livrările de artilerie și muniție în curs de desfășurare, destinate Ucrainei, deși mai mici decât transporturile de dinainte de anul 2023.

Bomba de 40.000 $ care devastează tot a început să fie produsă în masă, de Rusia

Lucrul este evident și în producția de armament a Rusiei, aflată în fața sancțiunilor internaționale în creștere.

O gamă largă de surse din Rusia, cum ar fi mass-media de stat, observatori și diverși utilizatori ai rețelelor sociale, au dezvăluit un videoclip din 21 martie, care îl prezintă pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, făcând o vizită la uzina YM Sverdlov, din Dzerjinsk.

Citeşte şi: VIDEO Arma secretă a Rusiei: Bomba-monstru FAB-1500 a dezlănțuit iadul în Avdivka. Nu rămâne nimic

Aceasta este situată în Regiunea Nijni Novgorod. Filmarea prezintă în mod clar o colecție de muniție pregătită pentru a fi prezentată ministrului rus, conform bulgarianmilitary.com.

Bombele FAB-500 și FAB-1500 sunt departe de a fi necunoscute în conflictul din Ucraina. Forțele Aeriene Ruse folosesc capacitățile kit-ului UMPK, pentru a îmbunătăți aceste bombe.

Ele sunt lansate predominant de pe avioanele de vânătoare Su-34. Sistemul UMPK, denumire care vine de la Unified Gliding and Correction Module, servește la creșterea eficacității bombei tradiționale, "proaste", devastatoare, produse pe vremuri, de URSS.

Citeşte şi: Patrușev, succesorul lui Putin, l-a lichidat pe Prigojin. Unde i-a pus bomba în avion

Avantajul costului scăzut este evident: şi bomba, dar şi sistemul UMPK sunt foarte ieftine, spre deosebire de alte rachete, care costă milioane sau zeci de milioane de dolari.

Bomba clasică folosită de URSS costa între 20.000 de dolari şi 40.000 de dolari. Sistemul UMPK inteligent de poziţionare a bombei costă între 24.000 şi 40.000 de dolari.

Povestea are loc acum diferit. Bomba provine din aceeași familie de bombe de mare putere, dar le depășește pe altele, ca dimensiune și capacitate a focosului.

Citeşte şi: O bombă de mortier din Al Doilea Război Mondial, găsită într-un liceu din Alba aflat în renovare

O caracteristică este că ordinul de mărime al fiecărui element al bombei a crescut proporţional, odată cu creşterea mărimii focosului propriu-zis.

Surse rusești au dezvăluit că bomba FAB-3000 este acum în producție de masă, sugerând că Ucraina va experimenta în curând această bombă puternică, cu aripi integrate.

Foto: Wikimedia/ DAVID HOLT/CC BY-SA 2.0

Această transformare îi conferă lui FAB-3000 capacitatea de a funcționa ca o bombă cu rază mare de acțiune, care zboară jos, complicând apărarea aeriană ucraineană și amplificând amploarea exploziilor și distrugerilor rezultate.

Foarte grea, foarte mare

Analiștii ucraineni pun la îndoială decizia Rusiei, de a relua producția FAB-3000, o bombă care se tot fabrică intermitent din anul 1946.

Dar ei recunosc că această bombă are o distincție unică. Spre deosebire de FAB-500 și FAB-1500, dimensiunea mare a FAB-3000 limitează lansarea sa la bombardierele strategice Tu-22M3.

Complicând și mai mult lucrurile, un Tu-22M3 poate găzdui doar două dintre aceste bombe, într-un singur zbor, din cauza dimensiunii şi greutăţii ei foarte mari.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te