Patrușev, succesorul lui Putin, l-a lichidat pe Prigojin. Unde i-a pus bomba în avion

DE Adina Mutăr | 28.12.2023 - 17:12
Patrușev, succesorul lui Putin, l-a lichidat pe Prigojin - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Patrușev, succesorul lui Putin, l-a lichidat pe Prigojin. I-a pus o bombă în avion, chiar sub nasul lui

SHARE

Nikolai Patrușev, succesorul lui Putin, l-a lichidat pe fondatorului companiei de mercenari  Wagner, Evgheni Prigojin. I-a pus o bombă în avion, chiar sub nasul lui.

Moartea fondatorului PMC Wagner, Evgheni Prigojin, într-un accident de avion, a fost o crimă ordonată de secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, susține The Wall Street Journal, citând reprezentanți ai serviciilor de informații occidentale și un fost ofițer rus de informații.

Patrușev, succesorul lui Putin, l-a lichidat pe Prigojin. I-a pus o bombă în avion, chiar sub nasul lui

Potrivit surselor, Patrușev a început să-l avertizeze pe Vladimir Putin cu privire la influența crescândă a lui Prigojin încă din vara anului 2022, însă președintele rus a ignorat avertismentele, mai ales că PMC Wagner și Prigojin îi aduceau milioane de dolari din Africa și avea și succese în războiul din Ucraina.

Un fost ofițer de informații rus susține că totul s-a schimbat în octombrie 2022, după ce Prigojin l-a sunat pe Putin și „s-a plâns nepoliticos de lipsa de muniție”.

Această conversație a fost auzită de Patrușev, care a folosit-o apoi pentru a-l convinge pe Putin să se distanțeze de Prigojin.

Potrivit secretarului Consiliului de Securitate, fondatorul PMC Wagner devenise periculos și nu mai respecta conducerea de la Kremlin.

WSJ notează că până în decembrie 2022, „a devenit clar că Patrușev a câștigat” în fața celui ce fusese printre favoriții lui Putin. Președintele a ignorat declarațiile publice ale lui Prigojin despre lipsa de muniție, precum și apelurile fondatorului PMC Wagner.

A urmat rebeliunea mercenarilor care i-a pus „capac” lui Prigojin. Deși a existat o înțelegere că va fi lăsat în pace să se ocupe de afacerile din Africa, zarurile fuseseră aruncate și nici chiar Prigojin nu credea că va scăpa nevătămat.

Și totuși, nu a fost foarte atent, când aștepta, pe pista unui aeroport din Moscova, la sfârșitul lunii august, ca avionul său Embraer Legacy 600 să treacă de controlul de siguranță a zborului, ca să poată decola.

Prigojin se ducea acasă la Sankt Petersburg cu alți nouă oameni la bord. În timpul întârzierii pentru control, nimeni dintre cei ce urmau să se îmbarce nu a observat un mic dispozitiv exploziv introdus sub aripă.

Când avionul a decolat în cele din urmă, a urcat timp de 30 de minute până la 8.500 de metri, înainte ca aripa să se desprindă din cauza exploziei, trimițând aeronava în spirală la sol. Toate cele zece persoane aflate la bord au fost ucise, inclusiv Prigojin.

„Omul din Umbră” al lui Putin

Patrușev, 72 de ani, pe care mulți îl văd ca succesor al lui Putin, a rămas într-o „luptă” de tip sovietic cu SUA, pe care o acuză că vrea să fure petrolul și mineralele Rusiei.

La începutul acestui an, el a declarat pentru ziarul rus Izvestia că SUA complotează să preia Rusia, deoarece o erupție vulcanică masivă din Wyoming ar putea să o facă în curând de nelocuit!

Fiind un mare adept al teoriilor conspirației, ca și Putin, acesta a fost de mulți ani „umbra” președintelui rus și s-a făcut foarte util.

De exemplu, în primul an de președinție a lui Putin, acesta a fost amenințat de dezvăluiri că ar fi fost consilier al unei companii imobiliare investigată în Europa pentru spălare de bani. 

Citește și: Mercenarii Wagner renasc sub comanda fiului lui Prigojin. Acesta este acum în slujba lui Putin

Patrușev a călătorit în Ucraina pentru a intra în posesia probelor incriminatorii aflate la serviciul de securitate al acestei țări, potrivit casetelor audio scurse din biroul președintelui ucrainean.

Părți din aceste înregistrări au fost ulterior verificate de guvernul SUA. Putin a negat orice faptă greșită, iar scandalul s-a stins ulterior.

Citește și: Maia Sandu dezvăluie că Prigojin a plănuit s-o elimine. Putin a injectat peste 20 mil. € în Moldova

Patrușev a fost folosit și pentru negocierile cu Prigojin în timpul rebeliunii mercenarilor, iar un fost oficial înalt de la Casa Albă a spus că Patrușev a fost un canal cheie între Moscova și Beijing.

„Dacă Putin ar fi fost deposedat de putere sau ucis la începutul acestui an de către Grupul Wagner, Beijingul ar fi făcut eforturi pentru a-l instala pe Patrușev ca înlocuitor al lui Putin”, a spus fostul oficial pentru WSJ.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te