VIDEO Arma secretă a Rusiei: Bomba-monstru FAB-1500 a dezlănțuit iadul în Avdivka. Nu rămâne nimic

DE Adina Mutăr | Actualizat: 12.03.2024 - 19:11
Arma secretă a Rusiei: Bomba-monstru FAB-1500 a dezlănțuit iadul în Avdivka. Nu rămâne nimic - Foto: youtube (imagine cu caracter ilustrativ)

Arma secretă a Rusiei: Bomba-monstru FAB-1500 a dezlănțuit iadul în Avdivka. Nu rămâne nimic. Rusia a început un puternic bombardament aerian cu o armă secretă care a distrus apărarea ucraineană și a schimbat echilibrul liniei frontului.

SHARE

Arma secretă a Rusiei: Bomba-monstru FAB-1500 a dezlănțuit iadul în Avdivka. Nu rămâne nimic în urma „bombei de distanță”, transformată dintr0una sovietică de bază,  care poate provoca un crater de 15 metri lățime.

Bomba este un FAB-1500, de 1,5 tone, din care aproape jumătate constă din materiale puternic explozive.

Arma secretă a Rusiei: Bomba-monstru FAB-1500 a dezlănțuit iadul în Avdivka. Nu rămâne nimic

Este lansată de la o distanță, de la 60-70 de kilometri, dincolo de raza de acțiune a apărării aeriene a Ucrainei și provoacă distrugeri masive. 

Videoclipurile recente de pe liniile de luptă din regiunea Donețk au ilustrat puterea absolută a acestor bombe ce lovește centralele termice, fabricile și clădirile înalte - locuri din care ucrainenii își coordonează apărarea.

Citește și: VIDEO Bătălia aerului a început. Piloții ucraineni distrug un post de comandă. Rușii atacă furibund

FAB-1500 are un sistem de ghidare și aripi pop-up ce îi permit să alunece spre ținta sa.

Este o capacitate nouă și mult mai distructivă de lovitură pe distanță lungă pentru multe dintre aeronavele tactice ale Rusiei, care îi ajută și pe piloți să stea mai departe de apărarea inamicului.

"Înainte, eram bombardați doar cu artilerie. Acum rușii au atacat orașul mai agresiv și au început să folosească mijloacele Forțelor Aeriene, în special FAB-1500", a declarat pentru televiziune un soldat din Brigada 46 Aeromobile din orașul Krasnokhorovka din Donețk.

Citește și: 886.000.000.000 $ din partea SUA pentru apărarea Mării Negre contra Rusiei. Cum profită România?

„FAB-1500 pune multă presiune pe moralul soldaților. Nu toți băieții noștri se pot descurca. Sunt deja obișnuiți cu FAB-500, dar FAB-1500 este un iad”, a declarat soldatul, potrivit profit.bg.

Utilizarea bombelor FAB a devenit un element critic al ofensivei ruse din regiunea Donețk și a contribuit substanțial la distrugerea apărării ucrainene din Avdiivka, motiv pentru care a și fost capturat. 

„În ajunul și în timpul bătăliei pentru Avdiivka, în câteva zile au fost lansate sute de bombe aeriene. În doar 48 de ore, 250 dintre ele au fost folosite în direcția orașului”, a declarat Iuri Ignat, purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene.

FAB-1500 este cea mai puternică bombă dintr-o familie din epoca sovietică, care sunt în prezent reproiectate într-o fabrică din afara Moscovei într-o versiune ieftină, dar puternică a unei rachete.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te